fbpx
 

Байк и рън за Чепън в Деня на земята

Надпреварата Байк и рън за Чепън през тази година ще се проведе в Деня на земята – 22 април. Идеята на организаторите е чрез състезанието да покажат, че грижата за природата е както отговорност, така и радост. В 8 часа сутринта участниците ще се срещнат пред общината в Драгоман. Половин час по-късно започва и надпреварата в дисциплините бягане и колоездене. Малкото трасе е с дължина от 21,3 километра, а гоямото – 42 километра.

В Перник ще отбележат Денят на Земята с фотографска изложба „Изборът е твой“, чиято цел е да накара повече хора да се замислят къде хвърлят боклука си. Можете да я разгледате на 22-ри и 23-ти април в Двореца на културата в града. На същото място на 22-ри от 10 часа са организирани и творчески работилници за деца. Там малчуганите ще се научта да изработват картини и сувенири от напълно естествени материали. В 13 часа пък е стартът на образователна игра за по-големите, в която участниците ще трябва да решат поредица от загадки и пъзели, с които ще подобрят знанията си за опазване на околната среда.

В Гоце Делчев също ще отбележат Денят на земята с велопоход. Стартът е от 10 часа в двора на Първо ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Колоездачите ще трябвада карат до Хаджидимово и след 30-минутна почивка обратно. За победителите са предвидени и награди. В Хасково са предвидили да отбележат 22-ри април с фотоконкурс за ученици „Красивата природа на моя роден край“. Предвидено и отборно състезание мужде деца от детска градина „Звънче“, която включва музикална програма с музика и стихове посветени на Деня на земята. В града ще бъде проведен и открит екоурок.

В цялата страна също са предвидени различни инициативи за отбелязване на Деня на земята. Той се отбелязва за първи път на 22-ри април 1970 година в САЩ и Канада.  Тогава милиони северноамерикаци демонстрират с искане да се променят прироитетите в опазване на околната среда. 20 години по-късно денят става международен, а България се включва в отбелязването му през 1993г. През тази година основната тема за размисъл, върху която се акцентира е промяната в климата.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.