fbpx
 

Честваме 170 години от рождението на Христо Ботев

Големият български поет и революционер Христо Ботев ще бъде почетен на 6-ти януари в цяла България. На тази дата се навършват 170 години от рождението на един от родните символи. Празникът съвпада с един от най-големите църковни такива – Богоявление. Затова и в цялата страна двете чествания ще се слеят.

В родното място на поета Калофер честванията ще започнат още от 5-ти януари с рецитал на самодейци от местното читалище. На тържествено събрание ще бъдат припомнени факти и събития от живота на Христо Ботев и ще бъдат положени цветя пред паметната плоча на революционера.

На 6-ти януари честването ще започне с преклонение пред Ботев на площада в Калофер и полагане на „Гирлянд на славата“ пред паметника на поета. ПРазненствата са под патронажа на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. 2018-та ще бъде обявена и за година на Ботев. В Калофер през същия ден ще се извие и прословутото ледено мъжко хоро във водите на река Тунджа, което ще бъде наблюдавано от експерти на ЮНЕСКО. Те трябва да решат дали традиционният ритуал да бъде включен в списъка на световното културно наследство.

Чествания на Ботев и хвърляне на кръста във водите на езера, реки и водоеми ще има и в цялата страна. Във Велинград смелчаците ще могат да уловят цели три кръста – в езерото Клептуза, на плаж Термата и на централния плаж. В Бургас  ще трябва да скочат за кръста в ледените морски води от моста край парк Приморски. След това от 12.30 ще бъде почетена и паметта на Христо Ботев и ще бъдат положени цветя на гроба на поета.

В Пловдив 170-та годишнина от рождението на революционера ще се чества от 14 часа в Цар Симеоновата градина. В ритуала, организиран от общината ще участват и почетни формирования на Пловдивския гарнизон.  Смелчаците в града ще могат дасе борят за изваждане на кръста от река Марица. Във Варна първо ще почетат Ботев, а после ще бъде хвърлен богоявленския кръст на Първа буна от 11.30 часа.

Автор

Обичам историята, да се разхождам по стари калдаръмени улички, да усещам във въздуха спомена за отминали времена и легенди. И имам късмета да съм се родил в страна със славно минало и много истории за разказване. България е основана преди повече от 1 300 години и никога не е сменила името си. Бита на хората, техните ежедневни навици, традициите, музиката, изкуството им обаче се е променяло през вековете. Каня ви на една разходка из различите епохи, за да опознаете България.