fbpx
 

Черен петък в операта на Стара Загора

Отстъпки между 30 и 50 на сто за всички оставащи спектакли до края на годината можете да получите, ако се възползвате от намалението на 22 ноември на Операта в Стара Загора. Тогава можете да закупите евтините билети единствено на касите на музикалната институция от 9 до 18 часа. Също на 22 ноември ще се състои и официалното откриване на 50-я Фестивал на оперното и балетното изкуство – Стара Загора.

opera Stara Zagora

Представленията и гостуващите изпълнители ще се изявяват на сцената в града под липите до 7 декември. На 22 ноември е премиерата на операта „Африканката“ от Джакомо Майербер. Спектакълът е съвместна продукция на Старозагорската опера и Дойче Опер – Берлин. Режисьор на постановката е Вера Немирова. Това ще е и първото представление на произведението у нас.

opera Stara Zagora

На 30 ноември фестивалът ще отдаде почит на оперната прима Стефка Минева по повод 50-годишния й юбилей на сцената. В нейна чест, под диригентството на Владимир Бошнаков, ще пеят Цветелина Василева, Мария Белчева, Татяна Шиварова, Саня Анастасия, Калуди Калудов, Веселин Михайлов, Нико Исаков и Александър Крунев.

opera Stara Zagora

Премиерата на балетния спектакъл „Шопениана“ пък е посветен на 70-годишнината от развитието на балетното изкуство в Стара Загора. Представлението е дело на примабалерината и почетен гражданин на Стара Загора Снежана Дескова. Още три годишнини са във фокуса на тазгодишната програма. 120 години от рождението на  Панчо Владигеров ще бъде отбелязано с изложба на  Къщата – музей „Панчо Владигеров“ и концерт на Академичния симфоничен оркестър на НМА „Проф. Панчо Владигеров“ с диригент Григор Паликаров на 29 ноември.

opera Stara Zagora

На 1 декември с прожекция на телевизионния спектакъл на операта „Набуко“ от Джузепе Верди, заснет през 1983 г. Ще бъде отдадена почит на основателя на фестивала Димитър Димитров. Специално събитие на 3 декември с представяне на книга и документален филм, е посветено на 100 годишнината от рождението на един от „строителите“ на българските оперни театри и симфонични оркестри Руслан Райчев.

opera Stara Zagora

По време на фестивала Опера Балтик от Гданск ще представи рядко изпълняваната творба „Таис“ от Масне. Представлението можете да видите на 27 ноември под диригентството на бразилския диригент Жозе Мария Флоренсио. В главните роли са Беса Лугичи /Косово/, Марчин Брониковски, Ивайло Михайлов. Националният оркестър на консерваторите на Италия на 28 ноември ще изпълни концертна програма, чийто акцент са фрагменти от сравнително непопулярни италиански опери. Концерта ще дирижира Алесандро Пинзаути.

opera Stara Zagora

Най-новият спектакъл на операта „Фалстаф“ от Верди на Държавната опера – Пловдив ще сложи финалния акорд на фестивалните дни и вечери на 7 декември под диригентството на именития български диригент с респектираща международна кариера Павел Балев със специалното участие на световно признатите оперни певци Кирил Манолов и Мариана Пенчева.

opera Plovdiv
Сподели статията
Автор

Обичам историята, да се разхождам по стари калдаръмени улички, да усещам във въздуха спомена за отминали времена и легенди. И имам късмета да съм се родил в страна със славно минало и много истории за разказване. България е основана преди повече от 1 300 години и никога не е сменила името си. Бита на хората, техните ежедневни навици, традициите, музиката, изкуството им обаче се е променяло през вековете. Каня ви на една разходка из различите епохи, за да опознаете България.