fbpx
 

Проклятието на черните камъни на остров Ко Хин Гнам

Приказен остров в Андаманско море, тюркоазено синьо море, черни блестящи камъни, които искрят под слънчевите лъчи като скъпоценни и легенда за проклятие, което се спотайва на острова и дебне непредпазливи туристи. Съчетанието от загадъчност и красота остров Тарутао в тайландската провинция Сатун в предпочитано място за еднодневна разходка на туристите из него.

Всъщност легендата не е древна и зад нея се крие много основателна причина – запазване на морското богатство на Тайланд. Островът Ко Хин Гнам е единственият в региона на националния морски парк Тарутао, който е покрит с черни камъни, които привличат мигновено погледът на туристите и те мечтаят веднага да си приберат поне два три от тях за спомен. Добре, обаче туристите са хиляди, а камъните не чак толкова и няма откъде да се вземат други. Глобите и строгият контрол се оказва, че не работят и не могат да спрат желанието на съвременните туристи-консуматори да притежават.

Затова и местните разказват легенда и показват писма и колети от туристи, с които са върнали взетите от острова камъни, след като огромни трагедии са сполетяли тях и семействата им – загуба на работа, на имоти и най-лошото катастрофи, смърт на близки и деца. И всичко това, докато ви разхождат из едно от най-приказните късчета на земята. Признаваме, дори не помислихме да си „откраднем“ камък и само запечатахме черния им цвят на снимки.

А иначе посещението и на остров Тарутао с дължина 26 километра и ширина от 11 километра определено си заслужава. Името на острова идва от езикът на Малайзия, която е отдалечена само на 10 км от бреговете му и означава „древен“, „примитивен“. Освен на бега с чудноватите черни камъни на острова можете да се насладите на мангрови дървета, безкрайни бели плажове и да се насладите на компанията на диви прасета. През 30-те и 40-те години на миналия век е използван като затвор за политически престъпници.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.