fbpx
 

В Благоевград осветяват мед в деня на Св. Харалампий

Стотици буркани с мед ще бъдат осветени на 10-те февруари в Благоевград. Тогава се чества деня на Свети Харалампий, който е покровител на пчеларството. Хора от целия град донасят в храма „Въведение Богородично“ буркани с мед. След това от благословения мед те хапват всяка сутрин по една лъжица за здраве и благоденствие.

Бурканите с мед в църквата се нареждат под формата на огромен кръст. Всеки от тях се украсява със запалени църковни свещи, за да се измоли добра реколта и просперитет за Благоевград и жителите му.

За лечебните свойства на меда се знае от древностт, но според православната традиция се вярва, че те са открити именно от Св. Харалампий. Пчелният продукт е богат на витамини, ензими и химични елементи полезни за организма. Има антибактериално действие, използва се за лечение на рани, успокоява стомаха и подобрява общото състояние на организма.

Сподели статията
Автор

Обичам пътуването заради срещните с разлчини хора и култури, заради шанса да се докоснеш до други светове. А това може да се случи дори без да излизаш от границите на собствената си държава. На един фестивал можеш да пропътуваш хилядолетия и десетки граници без да напускаш мястото си. За мен пътуването е не само красиви гредки и древни монументи, но и хиляди човешки истории. Нека ги научим заедно.