fbpx
 

Боянската църква е сред първите забележителности в списъка на ЮНЕСКО

Ако чужденец пита софиянци кои забележителности да посети н София сред препоръките неизменно е уникалната Боянска църква, построена през 10-ти век. Неслучайно храмът „Св. Св. Никола и Пантелеймон“ е включен в списъка на ЮНЕСКО още през 1979 г. и едва 42-та културна световна забележителност призната като изключителна ценност за планетата.

По време на комунистическото управление на всуки гост от чужбина задължително са показвани стенописите на Боянската църква, докато достъпът до уникалните рисунки е бил почти невъзможен за простосмъртните. И днес църквата се разглежда от знаменитостите, посетили София. Като последната от тях бе американската певица Никол Шерцингер, приятелка на българския тенисист Григор Димитров.

Боянската църква е изписана за първи път през 10-ти век. Части от най-старите стенописи могат да се видят и днес. Посетителите ще различат лесно схематично начертаните лица на светиите от изографисаните през 13-ти век. Всъщност именно на втория пласт от рисунки дължи и славата си Боянската църква. Те са направени при управлението на местния велможа севастократор Калоян. Той заедно със съпругата си Десислава е изографисан на стените на църквата, а на срещуположната стена са образите на тогавашния български владетел цар Константин Асен и съпругата му Ирина.

По портретите им историците съдят за традициите и облеклото от периода. Сред фреските са десетки сцени от житието на Свети Никола и първото изображение на Св. Иван Рилски. Изрисуваната сцена от тайната вечеря пък е интересна, защото дава представа за живота на хората от българския народ тогава и типичната им храна като чесън, лук, ряпа и хрян.

Образът на свети Ефрем Сирин също буди любопитството на посетителите заради майсторското му изрисуване. Очите на светеца следят всеки гост на църквата, независимо къде се намира, а най-забавно това се струва на децата. За пръви път в храм е изрисувана и полугола жена. За малко този уникален паметник да бъде разрушен. Веднага след освобождението от османско робство селяните от Бояна поискали да разрушат църквата и да построят по-голяма.

Храмът спасила втората жена на цар Фердинанд Елеонора, която толкова обичала църквата, че дори е погребана в двора й. Боянската църква можете да посетите всеки ден от 8 до 17: 30 през зимата и до 18 часа през останалата част от годината. Входът ще ви струва 10 лева, а ако сте ученик или студент – 2 лева. Предлагат се и комбинирани билети за църквата и Националния исторически музей на цена от 12 лева, отстъпки за групови посещения и безплатен вход за хора в неравностойно положение и деца в предучилищна възраст. Входът е безплатен и всеки понеделник след 15 часа.

Post Tags
Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.