fbpx
 

В Боженци затваряли с една врата две стаи

Село Боженци пази ревностно своята над 600-годишна история. За да се запознаете с част от нея просто трябва да тръгнете по улиците в архитектурния резерват. Сред най-интересните къщи за посещение е тази на богатия търговец Дончо Попа. Не защото обстановката е уникална, а защото в близо 200- годишния дом можете да научите куп търговски трикове, ако го разгледате с някои от екскурзоводите на Боженци.

Още щом влезете те ще затворят вратата зад вас и ще ви разкрият тайната на двете съседни стаи. Всъщност те се отварят и затварят с една врата, тъй като са сложени на двете стени на един ъгъл. По този начин щом стопанинът влизъл вкъщи, затварял входната врата и веднага се откривала гледката на работниците в цеха един етаж по-долу. Жената пък гледала малките деца в люлка, привързана на стана и така люлеела бебетата докато тъче.

Известна е и историята на забогатяването на собственика. Той обичал да повтаря, че дори ако купи един кило вълна за 1 лев и продаде същото количество за същата цена ще спечели. А тайната била в намокрянето на вълната, която ставала по-тежка и така всъщност търговецът наистина взимал повече. Със спечелените пари купил посуда и обзавеждане от различни европейски държави, но те били показани само на важни гости.

 

Най-старата къща, в която също можете да влезете в Боженци е тази на Баба Райна, изградена по времето на Френската революция. Тя е значително по-малка, като на първия етаж се помещавали животните. За прословутата спестовност на хората от региона говори факта, че двете стаи на къщата са с общ вътрешен прозорец. На него вечер се слагала свещта, така че да осветява и двете помещения едновременно.

Можете да посетите и работилницата за преработка на восък, която е все още действаща, но не се използва по предназнамчение. Богатството на местните хора се дължало именно на бизнеса с преработен восък за свещи. Интересно е, че търговците от Боженци се договаряли помежду си за това на какви цени ще работят всяка година и не отстъпвали от тях. В старото училище можете да разгледате изложба с филмови костюми, свързани с българската история от родни филми. От селото тръгва и стар римски път, по който можете за около два часа да стигнете до Трявна.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.