fbpx
 

Брюксел слага край на ценовия терор на Букинг върху хотелиерите

Европейският парламент прие промени в Закона за цифровите пазари, с които се слага край на ценовия терор на онлайн канали за продажба и посредници като Букинг и Експедия върху хотелската политика за формиране на цените. Това става ясно от съобщение на ХОТРЕК (Европейската асоциация на хотели, ресторанти, заведения и кафенета), публикувано на сайта на редовния член на организацията за България – Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

От години бизнесът настоява за правила, които да отхвърлят налаганите от онлайн каналите за продажба договори с клаузи за „най-добра цена“. Чрез тези контракти реално се забранява на хотелите да предлагат по-евтино настаняване дори на собствените си хотелски сайтове и така ограничават правата им да търсят свои лоялни директни клиенти.

„На практика хотелите силно зависят от онлайн посредниците за онлайн видимост и са имали малко или никакви средства, за да оспорят условията и изискванията по договорите. Съществените подобрения, представени от Европейския парламент, отварят вратите за по-балансирани и справедливи отношения за бизнес потребителите на платформите и ще оправомощават потребителите при избора на настаняване онлайн“, категоричен е генералният директор на ХОТРЕК Мари Оудрен.

Съгласно предложенията, представени от Европейския парламент, порталите не биха били в състояние да ограничат ценовата политика на предприятията по собствените си онлайн канали за продажби чрез така наречените клаузи за тесен паритет на цените, и ще трябва да споделят по-подробни данни относно резервациите с бизнес потребителите. ХОТРЕК подчертава тези две ключови подобрения, които извървяват дълъг път към подпомагане на цифровизацията на заведенията за хотелиерство и капацитета им да се конкурират с платформите за вниманието на потребителите в цифровото пространство.

Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.