fbpx
 

Да не се плаща туристически данък за деца, настанявани безплатно, искат от БТК

Да не се заплаща туристически данък за деца, които нощуват и ползват услугите на хотелите безплатно, като част от пакетите, заплатени от техните родители. За това настояват с писмо до вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова от Българската туристическа камара (БТК). В момента бебетата и децата до 12-годишна възраст се настаняват безплатно в повечето хотели и комплекси. Те обаче се регистрират според правилата на нормативната база в системата ЕСТИ.

Системата към момента обаче не разграничава и не изисква информация за възрастта на тези настанени деца, а ги отчита като брой туристи. Така при създаване на месечна справка за плащане на туристически данък според броя настанени лица, такъв се заплаща и за почивалите напълно безплатно малчугани, обясняват от БТК. Според организацията се получава парадокс. “ Бебетата и децата до 12 години нощуват безплатно, а ние следва да заплащаме данък нощувка за тях“, се казва в писмото.

От БТК настояват системата ЕСТИ да бъде премодулирана, така че данък да се дължи само за заплатените нощувки. От организацията в писмото си настояват и за ясна дефиниция на понятието „курорт с национално значение“, какви са правата и задълженията на субектите, опериращи в такива, как ще се финансират основните дейности в тези курорти, както и каква е стратегията за бъдещото им развитие.

 

 

Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.