fbpx

България с възможности за развитие на речен круизен туризъм

България с възможности за развитие на речен круизен туризъм

Експерти от катедра „География на туризма в СУ „Св. Климент Охридски“ представиха проучване за круизния туризъм в българския участък на река Дунав. Това проучване стартира в началото на лятото и е с два основни компонента – състояние на круизния туризъм в българския участък на река Дунав и тестване на Европейската система на устойчиво туристическо развитие.
Според резултатите от прочуването страната ни разполага със значителен ресурсен потенциал за този вид туризъм, броят на круизните пътувания расте, увеличава се броят на пасажерските кораби, които акостират на българските речни пристанища. Повече са и туроператорите, които предлагат такива плавания по река Дунав – предимно от чужбина.

Пасажерите на речните круизи, слизащи на българските пристанища, могат да се възползват от предложения за екскурзии във вътрешността на страната – до Белограчишките скали и Белоградчик, Ивановските скални църкви, Велико Търново и Арабанаси. Интересът на туристите е към видни европейски личности, които имат връзка с българската история.

Пример в това отнощение е нобеловият лауреат Елиас Канети и къщата му в Русе. Най-много круизни кораби спират на пристанищата във Видин и Русе, защото връзката със съседни дестинации е най-добра, а и двата града притежават голям брой атракции за посетителите. Друго пристанище, на което акостират круизите, е Свищов. Оттам туристите имат възможност да разгледат Велико Търново и Арбанаси.

Добре дошли в България!

Резервация и настаняване в хотели в България

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.