fbpx

България – Русия нови възможности и нови посоки в туризма

България – Русия нови възможности и нови посоки в туризма

В рамките на международното туристическо изложение Интурмаркет, което се състоя тези дни в Москва, от Министерство на икономиката и енергетиката бе организирана пресконференция, на която ресорният министър Бранимир Ботев представи постигнатото и предстоящите планове на България по отношение на туризма. Няколко са основните направления, върху които се акцентира: 1.Увеличаване на туристопотока от Руската федерация като се работи върху рекламирането и представянето на България като целогодишна дестинация. През последните шест месеца Министерството активно работи върху популяризирането на страната ни сред потенциалните руски туристи, представяйки разнообразиието от възможности на България не само за зимен, летен, но и СПА, уелнес, винен, исторически, религиозен и гурме туризъм. През изминалата година в сравнение с 2012 година туристопототкът от руски туристи се е увеличил с 4.1%, а само за месец януари бе отчетен ръст от 15 %. Руският турист все повече оценява разнообразието от възможности, които му предлага нашето черноморие, планини и вътрешност на страната. Той отдавна познава черноморкия бряг, но през последните години зимните ни курорти се наложиха и като бранд в европейския зимен туризъм. Особено след като през последните години в тези куророти са организирани 16 състезания за европейската купа. 2.Второто направление, върху което министър Ботев съсредоточи своето внимание, бе транспортният проблем. За увеличаване на туристопотока към България от основно значение е разкриване на чартъртърни авиолинии не само до Бургас и Варна, но и до градове във вътрешността на страната като Пловдив, София откъдето е по-лесно да се стигне до обектите, свързани със зимен, СПА, уелнес и културен туризъм. Проблемът е за съжаление в българската страна, руските авиокомпании отдавна настояват за разширяване на чартъртърните програми.

3.Третото положително направление е разширението на консулските служби, издаващи туристически визи на руски граждани, живеещи във вътрешността на Руската федерация. Стъпките в това направление ще са повторно разкриване на консулската ни служба в Екатеринбург и разкриване на три нови такива, като на преден план е консулска служба в Новосибирск. 4.Откроени бяха и три нови туристически продукта, интересът към които се засилва с всяка изминала година: вино и гурме турове, голфигрища и рехабилитация и профилактика с минерални води. През миналата година голф курортът ни „Тракийски скали“ бе отличен с наградата „Европейски голф курорт за 2014 година“. България е втората страна в Европа след Исландия, по богатство и разнообразие на минерални извори, което я прави изключително привлекателна за лечение и профалктика на редица заболявания. Откриват се все повече СПА и медицински центрове, в които се предлага квалифицирана медицинска помощ. В рамките на туристическото изложение „Интурмаркет“ бяха проведени и срещи между заместник-министъра с ресор туризъм с различни представители и губернатори на области, с които бяха обсъдени възможности за взаимоизгодно сътрудничество и проекти в областта на туризма.

Страната ни бе представена със свой щанд, където свой деск имаше и туроператорска фирма КИТТ. Форумът бе почетен и от генералния секретар на Световната организация по туризъм Талеб Рифай. Съвместно с г-н Ботев те обсъдиха официалната му визита в България, която ще се състои през май месец и ще продължи 5 дни с невероятно широк обхват от срещи и визити. Това със сигурност е огромно признание към България като туристическа дестинация и възможност за обмяна на опит с най-развитите страни в областта на туризма.

Почивка в България, КИТТ

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.