fbpx
 

Български алпинисти ще проправят нов маршрут към връх в Пакистан

Четиричленна българска експедиция ще се опита да направи премиерни изкачвания в долината Charakusa Valley, разположена в планината Каракорум, Пакистан. Основна цел на българските катерачи е изключително красивият връх Nayser Brakk. Върхът е с формата на четиристенна пирамида с почти отвесни, изцяло скални стени, което го прави изключително сложен технически за изкачване. Така „скромната“ му на пръв поглед височина от 5200 метра се превръща в сериозно изпитание за алпинистите.

Досега едва 10-тина души в света са се кавали на върха, като сред тях не е имало български катерачи. Амбициозната задача на Николай Петков и Руслан Вакрилов от АК Планинец, Дойчин Боянов – СК Вертикален свят и Венцислав Костов от АК „Млад дихател“ е да проправят изцяло нов маршрут към върха, различен от 3-те маршрута за изкачване, познати досега.

Ние ще катерим по изцяло скален терен, в отвес. Идеята ни е да прокараме нов маршрут по „Nayser Brakk“ или по някой от околните ненаименувани върхове, по изцяло скална стена. Техническата сложност на този вид катерене е много по-висока. Изискват се специални технически умения за изкачване по такъв терен“, разказва Руслан Вакрилов.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.