fbpx
 

Българският паспорт ни позволява да пътуваме до 177 дестинации без виза

 

Българският паспорт остава сред най-силните в света според индекса на Henley Passport, който се базира на това до колко държави могат да пътуват притежателите на съответния задграничен документ без да се налага да получават виза. Страната ни заема 14-ото място с безвизов достъп до 177 дестинации от общо 227, като споделяме мястото с Монако и Румъния.

travel

На първо място според индекса е сингапурският паспорт, тъй като поданиците на държавата могат да пътуват до 193 дестинации без да им се налага да си изваждат визи за прекосяване на границите им. Второто място заема Япония, тъй като притежателите на японски паспорт пътуват безвизово до 192 дестинации.

travel tourism

На третата позиция са класирани 7 държави – Финландия, Франция, Германия, Италия, Южна Корея, Испания и Швеция. Българският паспорт е сред най-силните на Балканите заради членството ни в ЕС. Все пак гръцкият паспорт се нарежда по-напред от родния – на 7-мо място. След нас са Сърбия на 36-о място, Северна Македония и Черна гора на 43-о място, Албания на 45-о място, Босна и Херцеговина на 48-о място, и Турция – 49-о място.

 

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.