fbpx
 

Посещаваме 169 страни без виза с български паспорт

До 169 държави без виза могат да пътуват притеежателите на български паспорт. Това нарежда родният документ на 16-то място по сила в света, показват изчисленията на индекса Heneley Passport Index за 2018 година. Така ако решите да тръгнете на околосветско пътешествие, включващо всички признати 196 страни на планетата, то само за 27 от тях трябва да си изкарате специален документ за влизане в държавата.

На първо място в класацията по сила е японски паспорт, който дава безвизов достп до 189 страни. Сред най-силните паспорти са тези на Сингапур, Германия, Швеция, Италия, Южна Корея, Испания, Финландия и Франция, които дават свободен достъп до 186 държави.  На дъното на класацията са Афганистан, Иран, Сомалия, Сирия, Пакистан и Йемен. Техните поданици имат достъп без виза само до 30 страни.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.