fbpx
 

Два пъти са се увеличили българските туристи в Германия

Два пъти са се увеличили българските туристи в Германия през 2022 г. спрямо 2022 г., съобщи Петра Хедорфер, председател на Управителния съвет на Германската туристическа организация (DZT) по време на 49-то издание на GTM Germany Travel Mart в Есен, Германия. Туристическите посещения на български гости са 104 888 в сравнение с 57 573 през 2022 г. Реализираните нощувки от наши сънародници в Германия са близо 280 хиляди.

Общо в Германия са реализирани малко над 68 милиона нощувки от чужди посетители през 2022 г.. Туристическият пазар се възстановява по-бързо от очакваното, като вече са достигнати 72 на сто от нивата на брой посещения през 2002 г. и 62,6 на сто от пристиганията на чужди туристи в сравнение с 2019 г., съобщи още Петра Хедорфер. На този фон България продължава да е сред сравнително малките пазари за Германия – 38-ми по големина, с дял от около 0,6 на сто, но пък ръстът с над 100 процента за година показва, че има поле за развитие.

Може би изненадващ за мнозина, но не и за тези, които следят кампаниите и визията на германския туризъм е фактът, че страната е втората най-предпочитана дестинация сред европейците, като се нарежда веднага след Испания, но преди Франция. Близо 60 на сто от пътуванията от европейския пазар към Германия са с цел туризъм, а по 20 на сто – бизнес пътувания и такива с друга цел като посещение на роднини и приятели например. Голяма част от туристите предпочитат да пътуват с влак, благодарение и на добре развитата и екологична мрежа на DB Deutsche Bahn. Средната възраст на туристите, пристигащи в Германия е около 43 години, като една трета от посетителите са млади – на възраст от 15 до 34 години, а други 41 на сто са на възраст от 35 до 54 години.

В своята визия за развитие на туристизма Германия залага на устойчиви пътувания и дигитализация, подчерта неколкократни във вдъхновяващата си реч Петра Хедорфер на форума, на който присъстваха над 800 журналиста и представители на туристическия сектор от 39 държави по света. Хората търсят автентичност, а ако имат такъв избор, повечето от туристите ще изберат устойчиво пътуване. Предизвикателствата в тази насока са големи, но възможностите са още по-големи, категорична бе Хедорфер. Тенденцията със сигурност вече е факт, предвид, че 62 на сто от туристите в Германия през първото тримесечие на 2023 г. са търсили да резервират устойчиви туристически продукти, за разлика от първото тримесечие на 2022 г., когато делът им е бил 48 на сто.

Близо 90 на сто от резервациите за дестинацията се извършват онлайн, а 28 на сто са директни резервации, като тенденцията е този дял да се увеличава. Германия заема първо място сред европейците като дестинация за културен туризъм, като 26 на сто от пътуванията на чужди туристи в страната са именно с тази основна цел. Германия е и на трето място като дестинация за устойчив туризъм, като усещането за страната като такава се увеличава с всяка изминала година. Германия е и сред лидерите, които предлагат удобен транспорт за туристите на място, добри хотели и настаняване, възможност за различни активности.

Интересите на новата вълна туристи – тези, които искат да пътуват по устойчив начин, подпомагайки запазването на природата и с полза за местните общности, са основно запазена природа, посещения на замъци, катедрали и дворци, както и на други културни забележителности и атракции. Затова и една от кампаниите през тази година на Германия за привличане на туристи е промотиране на природните забележителности на страната и на 51-те туристически обекта, включени в списъка на ЮНЕСКО на световното културно наследство. Реално обектите са много повече, защото част от тях са защитени като група, например римското наследство в Трир е само един от тези обекти, а се състои от различни забележителности, които със сигурност трябва да бъдат посетени от всички любители на историята и културата.

В статистическите данни, изнесени от Петра Хедорфер, интересен бе фактът, че голяма част от туристите, посетили Германия, ще препоръчат дестинацията на свои близки и роднини. А както знаят всички гурута в туризма именно това е най-ефективната и устойчива във времето реклама. Средната цена на хотелска стая в Германия не е поскъпнала значително, въпреки инфлацията в Европа и е близко до 100 евро на нощ, което е сравнително нормалната цена и в повечето дестинации на Стария континент.

Колко внимателно в Германия проучват туристическите нагласи и желанията на основните си пазари, става ясно и от новата промоционална кампания на германския туризъм „Stay a little bit longer“. Естествено, по-дълъг престой от турист е мечтата на всяка туристическа дестинация от десетилетия. Но начинът, по който я позиционира и промотира Германия е наистина вдъхновяващ. По-дългият престой изцяло се вписва в тенденцията за устойчив туризъм, тъй като намалява въглеродния отпечатък на туриста, подпомага местните общности и подпомага консервирането и опазването на природата, обяснява Петра Хедорфер по толкова вдъхновяващ начин, че няма никакъв вариант да не сте убедени в правотата на това, което казва. С други думи – Germany – simply inspiring.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.