fbpx
 

Престоят на българските туристи в Германия е 11,7 нощувки

 Харчим средно по 732 евро на пътуване

Престоят на българските туристи в Германия е средно 11,7 нощувки, показва интересната официална статистика на Националния борд по туризъм на Германия, представена у нас от Кристиян Салай. Именно дългият престой е залегнал в най-новата кампания за устойчив и природосъобразен туризъм, с която се промотира дестинация Германия, а именно „Останете по-дълго“. Целта на кампанията е да призове пътуващите да останат няколко дни повече на избраната от тях дестинация и да предпочетат една по-дълго пътуване от да речем две уикенд такива, за да намалят въглеродния си отпечатък. Германия през последните години неизменно залага на устойчив и културен туризъм, като през тази година във фокус е и кампанията им за промотиране на 51-те обекта на страната в ЮНЕСКО.

Средно по 732 евро харчат българските туристи при посещение в Германия, което също е интересно предвид дългия престой на страната на сънародниците ни. През изминалата 2022 г. сънародниците ни са реализирали 482 хил. нощувки в Германия, като в този брой не са включени пътуванията на гости при роднини, съобщи още Салай. Ръстът спрямо предходната година е с 45 на сто. През първите 4 месеца на годината резултатите показват, че пътуванията на българите в страната на Гьоте и Шилер вече са повече в сравнение с предпандемичната 2019 г., съобщи още Салай. Ръстът е с над една трета или 34,7 на сто, като до момента са реализирани 142 000 нощувки в периода януари-април.

36 на сто от българите залагат на посещения на различни туристически обекти в градовете. Основното транспортно средство на Българите до и в Германия за 56 на сто от пътуващите е самолет, а едва 3 на сто предпочитат най-удобният и екологичен транспорт в странатата – влаковия. Близо половината от българските туристи или 44 на сто се настаняват в хотели в Германия, а 29 на сто в частни квартири или безплатно. 99 на сто от пътуващите ползват услугите на интернет преди да решат коя дестинация в Германия да изберат за ваканцията си, а всеки четвърти все пак ползва услугите и на туристическа агенция за своята резервация или част от пакета.

Германия е номер 1 за европейците като културна дестинация, обясни ще Салай, като в това отношение изпреварва Франция, Италия и Испания. През последната година Германия се гордее и с факта, че е на 8-мо място в света по посрещнати чужди туристи, като изпреварва в това отношение и съседната ни Гърция, която остава на 9-та позиция. През 2022 г. чуждите туристи, посетили Германия са 68,1 милиона души. Друг факт, с който Националния туристически борд на Германия се гордее особено, че средната възраст на туристите в страната продължава да намалява и вече е 43,5 години. Една трета от туристите в държавата са на възраст между 15 и 34 години или общо 17,2 милиона души. Още по-радостен е фактът, че повечето от гостите на Германия търсят варианти за устойчив туризъм, в чието развитие са насочени и усилията на Германския туристически борд.

Проучването показва още, че 20% от туристите по света, които планират пътуване в чужбина през тази година, сочат Германия като своя дестинация, което й отрежда трето място след Италия, до която ще пътуват 25% от туристите и Испания, на която се падат 23%.

 

Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.