fbpx
 

Представят българските съкровища в НДК

От 3-ти до 5-ти март в Националния дворец на културата ще бъде представена изложба с най-интересните съкровища и ценни експонати на български музеи и галерии. Това ще се случи на единствения по рода си „Салон на музеите“  На площ от 500 квадратни метра ще бъдат показани акценти от сбирките на над 40 музеи и галерии от цялата страна във фоайето на НДК на 3-я етаж.

Салон на музеите“ е част от официалната национална културна програма на Българското председателство на Съвета на ЕС. Идеята е на едно място да бъдат представени реплики на шедьоври, както и различни щрихи от дейността на българските музейни институции, които имат ключова роля в популяризирането на богатото културно-историческо наследството на страната ни.

Сред участниците в „Салона“ са археологически, етнографски, исторически, регионални и къщи-музеи от София, Пловдив, Русе, Благоевград, Смолян, Перник, Враца, Карлово, Сопот, Силистра, Исперих, Асеновград, Велинград, Свиленград и др. Свои произведения ще покажат и Национална художествена галерия, Градска художествена галерия „Борис Георгиев“ във Варна, както и Художествената галерия в Русе. Официалните гости и министрите на културата от ЕС също ще имат възможност да се насладят на изложбата.

Post Tags
Сподели статията
Автор

Alehander_Popkonstantinov@dpbweb.com

Обичам историята, да се разхождам по стари калдаръмени улички, да усещам във въздуха спомена за отминали времена и легенди. И имам късмета да съм се родил в страна със славно минало и много истории за разказване. България е основана преди повече от 1 300 години и никога не е сменила името си. Бита на хората, техните ежедневни навици, традициите, музиката, изкуството им обаче се е променяло през вековете. Каня ви на една разходка из различите епохи, за да опознаете България.