fbpx
 

Представят българските съкровища в НДК

От 3-ти до 5-ти март в Националния дворец на културата ще бъде представена изложба с най-интересните съкровища и ценни експонати на български музеи и галерии. Това ще се случи на единствения по рода си „Салон на музеите“  На площ от 500 квадратни метра ще бъдат показани акценти от сбирките на над 40 музеи и галерии от цялата страна във фоайето на НДК на 3-я етаж.

Салон на музеите“ е част от официалната национална културна програма на Българското председателство на Съвета на ЕС. Идеята е на едно място да бъдат представени реплики на шедьоври, както и различни щрихи от дейността на българските музейни институции, които имат ключова роля в популяризирането на богатото културно-историческо наследството на страната ни.

Сред участниците в „Салона“ са археологически, етнографски, исторически, регионални и къщи-музеи от София, Пловдив, Русе, Благоевград, Смолян, Перник, Враца, Карлово, Сопот, Силистра, Исперих, Асеновград, Велинград, Свиленград и др. Свои произведения ще покажат и Национална художествена галерия, Градска художествена галерия „Борис Георгиев“ във Варна, както и Художествената галерия в Русе. Официалните гости и министрите на културата от ЕС също ще имат възможност да се насладят на изложбата.

Post Tags
Сподели статията
Автор

Обичам историята, да се разхождам по стари калдаръмени улички, да усещам във въздуха спомена за отминали времена и легенди. И имам късмета да съм се родил в страна със славно минало и много истории за разказване. България е основана преди повече от 1 300 години и никога не е сменила името си. Бита на хората, техните ежедневни навици, традициите, музиката, изкуството им обаче се е променяло през вековете. Каня ви на една разходка из различите епохи, за да опознаете България.