fbpx
 

В Бургас показват за първи път ценна икона в нощта на музеите

За първи път в нощта на музеите в Регионалния исторически музеи в Бургас ще бъде показана изключително ценна икона от слонова кост. Тя е открита при разкопки на крепостта Русокастрон през миналата година. Върху нея са изобразени архангел Гавраил и Свети Василий Велики. На обраната й страна могат да се видят два релефни кръста. Изработена е в Константинопол /днешен Истанбул/ през 10-ти век и е принадлежала на византийския император.

Иконата може да бъде видяна в зала „Трезор“ на музей в нощта на 19-ти май. За поредна година страната ни ще се включи в европейската инициатива Нощ на музеите. Така всеки, изкушен от историческото и културното ни наследство, както и от останалите включени събитие, ще може да им се наслади напълно безплатно, макар и само да една нощ в годината.

В Бургас ще имате възможност да посетите и изложби, посветени на женските накити по време на османското владичество, да видите златната маска на Терес, съкровищата на Варненския некропол и тракийското съкровище от Кралево. Освен това ще можете да научите повече за българските светци, за забавната музика в Бургас през 20-ти век, както и да се насладите на музикален спектакъл и огнено шоу в Аква Калиде.

Освен десетки различни изложби и експозиции във Варна можете да видите две нови сбирки – Музей на благотворителността в Карин дом и Музей за история на образованието на зрително затруднените в България. Освен музеите във Варна безплатно ще можете да разгледате и забележителностите в и край морската столица – Римските терми, Побити камъни, Аладжа манастир, Фанагория, Музеят на стъклото в Белослав и Етнографски център „Роден край”.

В Пловдив безплатно можете да посетите Римския стадион, да разгледате изложба на македонски творци в Малката базилика, изложби – живопис в Балабановата къща и да се насладите на музика и поезия в Галерия „Златю Бояджив“. В София можете да посетите напълно безплатно близо 50 различни музеи. За подробните програми на събитията в тези и други български градове, можете да се осведомите от сайтовете на общините, туристическо-информационните центрове и самите музеи.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.