fbpx
 

Бизнесът се жали от данъчна наредба пред ВАС

43 браншови организации и търговски дружества са внесли във Върховния административен съд (ВАС) жалба срещу данъчната наредба Н-18, която регулира реда за отчитане чрез касови апарати, но засяга и продажбите онлайн чрез електронни магазини. Според представителите на бизнеса текстовете на наредбата са незаконосъобразни и нарушават основни права и интереси както на адресатите си, така и на трети граждани, става ясно от позиция, публикувана на сайта на Българската стопанска камара.

tourism Bulgaria

„Наредба Н-18 изобилства от разпоредби, с които авторът надвишава делегираните си от закона (ЗНА и ЗДДС) правомощия и урежда отношения, които не могат да бъдат регулирани с наредба“, се казва в становището. Според жалбата основните нарушения на наредбата са допускане на дискриминация, увреждане на вътрешния пазар, нарушаване на конституционни принципи, излизане извън очертаните регулативни рамки, нарушение на еврорегламента за защита на личните данни, нарушаване на принципите на законност, на процедурите по налагане на административни наказания и на контрол, на Закона за авторското право и вменяване на невъзможни за изпълнение задължения.

„При приемане на обжалваните разпоредби не е спазено изискването за включване към съдържанието на мотивите анализ на въздействието и разходите по отношение на адресатите на Наредба Н-18 – търговци, общопрактикуващи лекари, електронни магазини, туристически агенции и др. Извършено е единствено необосновано и формално твърдение, че измененията и допълненията на Наредба Н-18 няма да засегнат държавния бюджет“, пише още в становището.

„В същото време, с Наредбата се установяват технически изисквания за СУПТО (софтуер за управление на продажбите в търговските обекти), които ще доведат до високи разходи за целия бизнес и всички браншове, респ. – посредством измененията ще бъде оказано финансово въздействие върху изключително широк кръг субекти. Използваните от търговците ERP/ SAP и други системи за управление на всички бизнес процеси в техните предприятия ще бъдат забранени за ползване, въпреки големите инвестиции, направени за използването им“, се казва още в позицията на Българската стопанска камара.

Освен разходите за нов софтуер и фискално устройство, ще се направят такива и за инсталиране и интеграция на софтуера, обучение на персонал, създаване на бази данни, както с останалите системи на ползвателите на софтуер, така и с новите фискални устройства. Значителните различия между изчислените от НАП примерни разходи и действително необходимите разходи за бизнеса, категорични са браншовите организации, застанали зад жалбата.

Post Tags
Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.