fbpx
 

Бизнесът на протест срещу данъчна наредба

Протест на жълтите павета в София на 29-ти януари организират представители на заведения, ресторанти и хотели. Причината за недоволството на бизнеса е предстоящото влизане в сила на 31 януари на данъчната наредба Н-18, която ще върже касовите апарати чрез специални одобрени от НАП софтуери с данъчните в реално време. Според бизнеса обаче инвестицията и условията на наредбата не са възможни за изпълнение в кратките срокове, предоставени им от законодателя.

Представителите на Българската асоциация на заведенията, Сдружението на заведенията в България, Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и други представители на малкия и среден бизнес са категорични, че наредбата не бива да влиза в сила до изчистване на всички проблеми за прилагането й.

Бизнесът настоява още за отмяна на текстовете в Наредбата на НАП, касаещи запечатването на търговски обекти без изрично доказана вина от страна на търговеца, стопанисващ обекта. Ресторантьорите настояват още за сформиране на работна група за обсъждане възможностите за въвеждането на диференцирана ставка на ДДС за храните и сектора на обществено хранене и развлечение, категоризирани по Закона за туризма, на 5%, каквато е практиката в страните – членки на Европейския съюз.

Снимки – pixabay.com

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.