fbpx
 

Да си купиш бира от аптеката или в търсене на Петрич Калифорния

Преди година наш познат, който работеше в Петрич, с усмивка никаза, че има нова крафт бира със звучното наименование „Петрич Калифорния“. Естествено, от уважение към иронията, веднага решихме да се сдобием с нея. Тъй като обаче не ходим в Петрич често успяхме да проверим само в два магазина в града, в която през миналата година дори не бяха я чували. Примирихме се и забравихме.

Докато само преди дни не решихме да отидем за два дни в Мелник. По пътя за Рупите решихме, че е време пак да се отбием в Петрич и да потърсим бирата, за да видим дали въобще става за пиене. В първия магазин, в който пробвахме, собственикът любезно ни обясни, че не я предлага, но в заведението до него, което вече е затворили преди е имало. И в стремежа си да ни помогне звънна на бившия си съсед по работно място, но не успяхме да научим повече от това, което знаехме – такава бира в Петрич има, но не се знае къде се продава.

Аз бях готова да се откажа от идеята, но приятелят, с който бях, бе категоричен, че ще я дири до последно. Следващата спирка бе специализиран магазин за алкохол. И о, чудо! Там не сам обяха чували за бирата, но и дори я продаваха. Само че беше свършила. За сметка на това получихме ценно указание– да се отбием до близка аптека и да попитаме там. След кратко колебание и смях, решихме, че трябва да се пробва. Кога друг път ще искаме да си купим крафт бира от аптеката все пак?

Е, не успяхме съвсем да я купим от аптека, но открихме собственика на марката, който ни упъти къде точно в Петрич се продава. Бирата не е евтина и я има в два варианта – pale ale и ipa. Цената в магазина беше 5 лева за кутийка от 330 милилитра. Иначе ни хареса, като на мен повече ми се понрави ipa-та. Особено на фона на залеза от Манолевата къща в Мелник, в която бяхме отседнали. Следващата бирена закачка, която е пуснала същата компания е „Пернишки джентълмен“. Нея не успяхме да я намерим в Петрич, но пък ни е любопитно и сигурно ще е пробваме, дори и да не стане постоянна част от трапезата ни, предвид цената.

Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.