fbpx
 

В Бузовград посрещат лятото с античен ритуал

С античен ритуал ще посрещнат лятото на 21-ви юни в Бузовград. В деня на лятното слънцестоене изгревът преминава през отвора на мегалита, наречен вратата на Богинята майка над селото. Според древните траки този ден бил специален, защото слънчевите лъчи, преминаващи през скалната дупка събуждали земята за нов живот. Античният ритуал се пресъздава при мегалита всяка година на този ден.

Предполага се, че мистичният скален прозорец е създаден преди 4 000 години от народ, който бил по-древен и от траките, но после бил използван за антични ритуали и от представителите на една от най-многобройните общности в миналото според Херодот.  Предполага се, че за траките  мегалитът е бил своеобразна порта между световете. А според легендите траките се радвали когато някой умира, защото за тях тогава започвал истинския живот в отвъдното, а пребиваването на земята било наказание.

Според научна теория мегалитът е използван като календар, който е помагал на траките по-лесно да организират живота си. 15-на минути пеша се намират и руините на крепостта Бузово кале. Според една от теориите е, че мегалитът е бил използван за погребения на тракийски аристократи. Според друга – за наблюдение на звездите. Или като място, от което е можело да се подават сигнали при нужда до отсрещните върхове на Стара Планина.

От мегалита се е разкривала и гледка към столицата на одрисите Севтополис, която днес е потопена под водите на язовир Копринка, а малкото запазени артефакти от града могат да се видят в Историческия музей на град Казанлък. В близост до скалната врата има и няколко причудливи камъка наречени “мъжки” заради формата си на фалос. На 15-на минути пеша се намират и руините на крепостта Бузово кале.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.