fbpx
 

Столицата на траките Кабиле ви чака по пътя за морето

Само минути ви делят от магистрала „Тракия“ до древния античен град Кабиле. Останките на някога значимата тракийска столица днес ви чакат да отбиете по пътя за морето и Бургас, до ямболското село Кабиле. И ако го направите в никакъв случай няма да съжалявате. По много причини. На първо място заради уникалния исторически музей, в който ще чуете за историята на Кабиле.

Градът възниква през второто хилядолетиe преди Христа на възвишението на Зайчин връх, който днес крие други тайни, но за тях след малко. През 341-ва година преди Христа е превзет от Филип Македонски, а после оттук е минавал и синът му Александър Велики. Владетелеят искал да заличи култа към богинята Кибела. Но построената от него сграда, която трябвало да препречва пътя на жреца до светилището на Зайчин връх била разрушена дълго преди самото свято място.

Кабиле била за кратко и столица на Одриското царство на траките след смъртта на Севт III по времето на тракийските царе Спарток и Скосток. През 2-3 век преди Христа градът имал собствена монетарница и тук се секли монети. Сред тракийското царство идва ред на Римската империя да остави отпечатъка си върху Кабиле.

Градът се превръща в един от най-важните римски военни лагери в провинция Тракия. По това време и градът достига до население от около 4000 души, като 500 от тях са римски войници. И до днес можете да видите останките от казармите, градската баня, публичната тоалетна и частната баня на някой богаташ. След приемане на християнството градът става център на епископия. От това време датира и централната базилика, която впечатлява с размерите си.

Кабиле е унищожен от аварските нападения през 6 век след Христа, за да възкръсне като малко селище отново през Средновековието. Безспорно обаче най-мистичното място, което ви препоръчваме да разгледате е останалото от светилището на Зайчин връх. За да стигнете до там трябва да повървите по стръмния път към върха. А за отмора можете да спрете на панорамната площадка в подножието му и да се насладите на гледката.

Когато стигнете върха трябва да използвате въобръжението си или да ви бъде посочено от екскурзовода изображението на богинята Кибела възседнала лъв върху една от скалите. Именно то било огрявано по време на лятното слънцестоене на 22 юни. Според една от теориите светилището било древна астрономическа обсерватория. Заради бавното оттичане на водата след дъжд става ясно, че хълмът всъщност е кух. В последствие го доказват и съветски учени. Какво се крие зад този факт обаче никой не се наема да отговори.

Други твърдят, че енергията на мястото е много специална и дори го доказват с измервания. И са категорични, че ако всеки ден стоите на върха ще се избавите от куп болежки и ще нормализирате кръвното си налягане. За най-енергийно място се смята един скален процеп. За да се убедите сами в това дали има нещо специално в археологическия резерват Кабиле и Зайчин връх трябва да платите входна такса от 6 лв. За учащи и студенти тя е 4 лева. Работното време е между 8 и 18 часа.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.