fbpx
 

Да изкукуригаме от смях зове карнавалът в Габрово

Да изкукригаме от смях е девизът на карнавала в българската столица на шегите Габрово. На 20-ти май отново жителите и гостите на града ще преминат по улиците му шарено шествие,  а начело ще ги води черната котка без опашка.  Първо тя е била отрязана от кмета на града. Опашката е символ на пословичната стиснатост на габровци. Според вица местните режели опашките на животните, за да влизат по-бързо в дома и да не изстива статята.

Парадът през тази година ще е посветен и на 157 години от обявяването на Габрово за град, така че ще бъдат припомнени колоритните личности и зевзеци, които са живели в него. През тази година за първи път ще се проведе и смешно карвинг състезание. На 21-ви ще бъдат изложени предварително направени художествени произведения от плодове и зеленчуци.

Те ще бъдат изярзани така, че да напомнят за прочути габровски шеги или комични образи. В рамките на 3 часа състезателите ще могат да довършат на място произведенията си. Склупторите трябва да са с височина до 1,2 метра.  Те ще могат да се видят от 11 до 14 часа, веднага след карнавалното шествие. От 17 часа пък ще бъдат обявени победителите в конкурса на централния площад в Габрово „Възраждане“.

Традицията на габровските карнавали датира от 19-ти век. Парадът на смеха не се е провеждал единствено през Втората световна война и в годините на прехода след комунистическата ера в България от 1990 до 1998 г. Освен, че отглеждат котки без опашки габровци са известни с това, че спират часовниците си през нощта, за да не се износват механизмите им. Но и че когато по света се говори за някакъв прогрес, в Габрово той вече е дошъл.

Сподели статията
Автор

Обичам историята, да се разхождам по стари калдаръмени улички, да усещам във въздуха спомена за отминали времена и легенди. И имам късмета да съм се родил в страна със славно минало и много истории за разказване. България е основана преди повече от 1 300 години и никога не е сменила името си. Бита на хората, техните ежедневни навици, традициите, музиката, изкуството им обаче се е променяло през вековете. Каня ви на една разходка из различите епохи, за да опознаете България.