fbpx
 

Коли вървят по мост на 5 века

Коли и камиони все още вървят по мост на над 5 века. Уникалният Кадин мост се намира край Кюстендил и е построен през 1470 г. Той е с дължина около 100-ина метра, а ширината му е 5 метра. Мостът има и 5 полуцилиндрични свода. Идеята за моста е на тогавашният управник Исак Паша, който бил спрян при един поход от придошлите води на река Струма.

За моста обаче има и много легенди. Според най-разпространената Кадин мост бил вдигнат от трима братя майстори, които не били родом от Невестино, а от съседно село. Братята неколкократно опитвали да поставят основите на моста, но това което съгражда-ли през деня, речните води от насяли през нощта. За да не се простят и тримата с живота си, неизпълнили повелята на Исак паша, една вечер те решили да заздравят градежа като вградят сянката на първия, който посети строежа в ранно утро на следващия ден, за да бъде той дух-покровител на съоръжението и да заздрави с костите и кръвта си делото им.

Така майсторите оставили дупка в строежа и зачакали на следващата сутрин кой ще е злочестият човек, който ще вградят в моста. Първа на следващото утро пристигнала младата невеста на един от братята – майстор Манол. Съпругата му се казвала Струма, а двамата имали невръстна рожба. Невестата дошла в ранни зори заедно с пеленачето им, за да целуне съпруга си, да му пожелае спорна работа и да му донесе приготвения вече обяд. Макар и със сълзи на очи майстор Манол изпълнил уговорката и бутнал в приготвената дупка младата си невеста. Тя плачела и се молела да оставят навън гър- дите й и две дупки за очите, за да може да кърми и да гледа рожбата си. Майсторите склонили и така тя дълго време кърмила детето си и плакала, докато накрая издъхнала. Казват, че и днес нощем се чува гласът и да проплаква, а млякото от гърдите на жената се вкаменило, затова в миналото много без млечни майки откъсвали парче от гранита, варили го и пиели отварата, за да им дойде кърма.

Според друга легенда мостът е построен като сватбен подарък за една смела българска невеста по заповед на самия турски султан. Когато тръгнал на военен поход към Босна, на това място султанът срещнал сватбари, повечето се уплашили и избягали, но не и невестата. Тя се поклонила на войската и на султана и му дала дар. Тогава управникът я попитал тя какъв дар иска и младата, току-що омъжена невеста пожелала мост над реката, за да ходи на гости при майка си. Мостът бил направен и наречен “Кадън кюпраси” или “Невестин мост” / от турската дума кадън-невеста/, а през годините названието се променило и стигнало до днешното Кадин мост.

На красотата на Кадин мост можете да се насладите от специално построената за целта площадка в намиращия се в непосредствена близост парк. През лятото колоните на моста пък се използват от местните малчугани като плат форма за водни скокове преди да се разхладят в речните води.

Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.