fbpx
 

Котките – господарите на Истанбул

Котките, това са истинските господари на Истанбул. Като че ли няма друг град в света, в който опитомените хищници да са толкова почитани и обгрижвани. И ако за котките, които нямат постоянен дом говорим като за бездомни, то тези в Истанбул просто имат не само собствен дом, но и направо цял град. Кратка разходка из централните или кварталните улици на мегаполиса ще ви увери в това твърдение. В парковете и дори пред хотелите има направени и поставени красиви къщички за котки, хранилки и панички за вода.

Котараците в града са почти усмихнати. Спокойно и без възражения позволяват на туристите и жителите на Истанбул да ги галят, чешат, милват и хранят, като блажено се разтапят и мъркат в ръцете ви. Освен на котешка храна домашните питомци на Истанбул се радват и на помощ и вкусотии от различни ресторанти и заведения, като по този начин разнообразяват менюто си. Честа гледка са и туристите, които са си купили специално паучове и гранули, за да нахранят котките, най-често по крайбрежните булеварди.

Една от котките, вече покойник, дори има свой паметник на мястото, на което е обичала да се излежава и препича на слънце. Знаменитият Томбили е овековечен в истанбулския район Зивербей Повече за котките на Истанбул можете да научите от филма Kedi, в който се разказват истории на различни косматковци в Истанбул. Лентата е печелила няколко награди и може да се намери с превод в каналите за видеосподеляне. Едва ли ще е изненада за вас, че на места в мегаполиса и днес можете да срещнете част от човеколюбивите герои на филма, които и днес продължават да хранят своите десетки любици, които познават и дори са им дали имена.

Интересен е фактът, че по улиците на Истанбул можете да видите най-различни породисти котки, в различни цветове и шарки, всяка със собствен характер, но като правило гушливи и податливи на ласките на туристите, дори и те да не носят лакомства. Многообразието на котките е обусловено от факта, че са пристигали от различни точки на света заедно с кораби през годините, а гостоприемството на Истанбул им е позволило да живеят по султански в града. Ако сте фен на тези закачливи и своенравни животни, турският мегаполис ви чака. Още повече, че имате и други поводи на пътуване – Фестивалът на лалетата през април, изгодните хотелски цени заради ниската лира и уникалните възможности за пазаруване както на хранителни продукти, така и на дрехи и техника, пак по същата причина.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.