fbpx
 

Затвориха пещера Съевата дупка заради Ковид-19

Затвориха за посетители пещера “Съева дупка” заради положителна проба на служител за Ковид-19, съобщиха от Българския туристически съюз, който стопанисва пещерата. Обектът ще бъде отворен отново най-късно до 29 септември, сряда. На всички работници и служители ще бъдат направени PCR тестове и ако всички те са отрицателни, обектът ще бъде достъпен за ентусиасти, които искат да разгледат природната забележителност и по-рано.

Дезинфекция няма да бъде правена в пещерата, за да не се наруши химическият състав на природните създания в нея. Дезинфектанти се използват само на входа и на изхода, каза още Румен Драганов.

Sueva dupka cave

Пещерата има и интересна история. В нея по време на Османското владичество са се крили от поробителите двама овчари Съю и Сейо, откъдето и произлиза и името й. Считана е за една от най-красивите в страната заради уникалните цветове на сталактити, сталагмити и сталактони. Най-големият сталактон в нея, който като че ли подпира тавана на пещерата, е с обиколка от 60 метра. Температурата в пещерата е постоянна и варира между 7 и 11 градуса по Целзий, затова и в по-топлите месеци е добре да се влиза в нея с връхна дреха. Под Съевата дупка тече и поднодна река. Смята се, че образуването на пещерата е започнало преди около 3 милиона години.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.