fbpx
 

На 30-ти юли шествие се покланя при пещерата на Света Марина

Пещерата на Света Марина край Странджа е почитана от местното население още от древността. Според вярванията силата на светицата лекува. Затова и всяка година на деня на Св. Марина по стар стил 30 юли празнично шествие се поклана при пещерата на светицата. Светилището се намира на 12 километра от село Сливарово.

Но почти целия път можете да преминете с джипове и само накрая се налага да повървите малко, за да стигнете до чудодейната пещера. Тези, които търсят изцеление пренощуват в нея или оставят свои фигури, както и такива само на болния орган. Търсещите изцеление закачали и парчета от дрехата си на околните дървета, вяврайки че така болката им ще остане в тях.

Освен на болните Света Марина е покровителка и на бременните, както и повелителка на змиите. Вярва се, че почитта към светицата в Странджа е остатък от култа към Богинята-майка. Дамите, които искат да забременеят също трябва да изпълнят специален ритуал в пещерата. В нея има тясна дупка, издигната на около метър и нещо от земята, през която жените се промушват, за да се сдобият с дете и за здраве.

Ако искате обаче желанието ви да се сбъдне, щом излезете от пещерата трябва да си тръгнете и да не се обръщате назад. Досущ като в мита за Орфей и Евредика. В пещерата ще намерите и много съдове. В тях се събира водата, която капе от свода на пещерата и идва от близкото аязмо. Заради големия процент варовик в нея тя образува кръгли бели камъчета, подобни на перли, които местните събират като амулети.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.