fbpx
 

Честват Априлското въстание с велопоход до Румъния

С велопоход от Русе до Гюргево, Румъния ще бъде отбелязаа 142-та годишнина от избухването на Априлското въстание. Всеки, който желае да се включи в пътешествието трябва да носи лични документи със себе си за преминаване на границата и да е точно в 10 часа на 28-ми април пред Пантеона на възрожденците в крайдунавския град.

Лицата на възраст до 18 години трябва да са с упълномощен родител или придружител. Задължително за участниците във велопохода е и носенето на светлоотразителна жилетка. Събитието се организира съвместно от Сдружение Вело-Русе и секцията на ВМРО в града край река Дунав.

С колелета ентусиастите ще посетят мястото, на което е заседавал Гюргевският революционен комитет и е взето решението за организиране на Априлското въстание.  Ще бъдат поднесени венец и цветя на паметната плоча, а след това ще бъде посетено мястото, от където Христо Ботев и четата му са се качили на кораба Радецки, за да тръгнат към България и да се опитта да освободят поробената от Османската империя родина.

Post Tags
Сподели статията
Автор

Обичам пътуването заради срещните с разлчини хора и култури, заради шанса да се докоснеш до други светове. А това може да се случи дори без да излизаш от границите на собствената си държава. На един фестивал можеш да пропътуваш хилядолетия и десетки граници без да напускаш мястото си. За мен пътуването е не само красиви гредки и древни монументи, но и хиляди човешки истории. Нека ги научим заедно.