fbpx
 

Честват 330 години от Чипровското въстание

330 години от Чипровското въстание и 50 години от обявяването на Чипровци за град ще честват в планинското селище между 6-ти и 8-ми септември. Бунтът срещу османските поробители на България избухва през 1688 година, а след потушането му голяма част от българите бягат от родните си места и се заселват в днешна Молдова, Украйна, Румния и в други региони на страната.

Chiprovtsi

Честванията ще започнат в 11 часа на 6-ти септември с празник на Гушовския манастир. От обителта днес не е останало много. Според легендата манастирът бил основан на мястото, на което всяка година в деня на Свети Архангел Михаил пристигал елен с бяло петно на шията – гушовец. Той почивал, пиел вода, а след това хората го принасяли курбан в името на светеца. Една година обаче не го изчакали да си почине и оттогава на празника не се появява елен, а страната паднала под Османско робство.

Chiprovtsi

В 19 часа е предвидена историческа възстановка на сцени от Чипровското въстание. В ролята на българските бунтовници и поробителите ще влязат самодейци от Хисаря. В 19.30 часа започва концерт на състави за народни песни и танци, както и на духов оркестър „Чипровци“. В 20 часа на площад „Чипровско въстание“ с песните си ще весели хората Володя Стоянов.

Chiprovtsi

На 7-ми септември празникът ще продължи от 18 часа с музика и танци. В 19 часа започва празничната програма с участието на детска вокална група при основно училище „Петър Парчевич“, клуба по спортни танци „Огоста данс“ и ансанбъла за народни танци „Българче“ от град Винга, Румъния. От 21 часа на площада ще започне концертът на Христо Косашки и духов оркестър „Солисти“ от град Вършец.

Chiprovtsi

На 8-ми септември в 10 часа ще бъде открита експозиция, разказваща за Чипровското въстание в историческия музей в града. В 11 часа на тържествена сесия на общинския съвет ще бъдат връчени отличия на почетни граждани и общественици, след което ще бъде изнесен научен доклад, посветен на въстанието от 1688 г. В 18 часа жителите и гостите на града могат да чуят Гвардейският духов оркестър – София. В 18.30 започва концертът на държавния танцов ансанбъл „Пирин“. В 20 часа ще се проведе тържествена заря- проверка, а от 21.30 часа е предвиден концерт на Ива и Велислава Костадинови.

Chiprovtsi
Post Tags
Сподели статията
Автор

Обичам пътуването заради срещните с разлчини хора и култури, заради шанса да се докоснеш до други светове. А това може да се случи дори без да излизаш от границите на собствената си държава. На един фестивал можеш да пропътуваш хилядолетия и десетки граници без да напускаш мястото си. За мен пътуването е не само красиви гредки и древни монументи, но и хиляди човешки истории. Нека ги научим заедно.