fbpx
 

Празнувайте Лазаровден във Вила Мелник

Ако искате да празнувате Лазаровден, като в същото време не се отказвате да поглезите сетивата си с уникално българско вино, посетете на празника Вила Мелник. На 8-ми април от 9 до 18 часа във винарната можете да изплетете заедно със домакините венци от пролетни цветя, както и да опитате новите реколти бели вина и розета. Който има българска носия пък може да я облече и така самите гости да направят празника още по-специален.

Лазаровден се празнува винаги на 8-ия ден преди Великден. На него момите в селото се обличали в празничните си носии и набирали полски цветя, с които да изплетат венци за здраве за следващия ден – Цветница. Те ходили от къща на къща, пеели обредни песни и благославяли домакините. Те от своя страна ги дарявали с яйца, плодове, дребни подаръци и пари. Според традицията, която мома не е била лазарка не е можела да се ожени. Именно на Лазаровден момците искали ръката на своята избранница.

Ако изберете да отпразнувате празника във Вила Мелник домакините ще ви нагостят с отбрани вина. Макар и сравнително нова, открита през 2013 г. винарната вече се доказа пред своите клиенти и пред сомелиерите със своите качествени вина. Намира се в село Хърсово, на 7 километра от град Мелник. Ако сте фен на бялото вино ви съветваме задължително да пробвате ароматното вионие на избата. Заради региона не пропускайте и червените вина от широката мелнишка лоза.

Задължително трябва да опитате оранжевото вино на Вила Мелник, което спечели престижен приз за най-специалното вино в България. Както се разбира от името му то е с искрящ оранжев цвят и се приготвя по технология обратна на тази на розето. Докато розето се приготвя от червено грозде по технологията за бяло, оранжевото вино на Вила Мелник е от бяло грозде, но материалът престоява по-дълго време, което е типично за направата на червени сортове. Ефектът, ароматът и вкусът наистина са божествени. В избата ще ви предложат да опитате и куп други невероятни питиета, както и да си купите бутилки за вкъщи на много изгодна цена.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.