fbpx
 

Параклис „Св. Апостол Павел“ ще помага за изцеление в Огняново

Новият  параклис „Св. Апостол Павел“ ще помага за изцеление в село Огняново. Той ще бъде осветен от Негово Високопреосвещенство Серафим на 30-ти юни. Параклисът е изграден  по идея и със средства на местния бизнесмен Иван Биларев и неговото семейство.

Съвсем не е случайно, че покровител на новото свято място ще е апостол Павел. Според историческите доказателства именно първоапостолът е благословил лечебните минерални води на Огняново да лекуват болежки.

Основание за това учените откриват в послание на светия апостол до своя ученик Тит, който проповядва на о-в Крит и в Далмация. Свети апостол Павел го призовава: „постарай се да дойдеш при мене в Никопол, защото съм решил там да презимувам”. По поречието на река Места, в долината между Пирин и Родопите, се е издигал римският град Никополис ад Нестум. Руините на величественото селище в миналото и днес могат да се видят съвсем близо до град Гоце Делчев и до село Огняново.

Че става въпрос за същия Никопол се предполага от факта, че той се е намирал само на 70 километра от  Филипи, в близост до днешна Драма, Гърция. Именно там Свети Павел покръства и първата християнка в Европа – Лидия, която първа повярва на думите му за Христовото дело и рещшава да следва правилата на новата религия. Така всъщност имено првоапостолът дарява с целебна сила минаралните извори в Огняново и ги благославя.

Параклисът „Св. Апостол Павел“ се издига в двора на бившия Профилактариум Огняново, днес хотел Therma Vitae. Мястото за градежа и основополагащия камък са осветени лично от  Неврокопския Митрополит Серафим. Архитектурата на параклиса е възложена на арх. Стела Дулева, известна с проектите си за изграждане на различни християнски храмове в страната. Екстериорът на параклиса е дело на приложния копривленски художник Павел Коцалев. Той е автор на всички мозайки вън и вътре по пода.

 

Изрисуването на основните икони на иконостаса също е дело на Коцалев. Самият иконостас и вратата са родени от ръцете на известния дърворезбар Атанас Киряков от Копривлен. Вратата е направена от масивен дъб, а иконостасът –  от липа. Изписването на вътрешната част на параклиса е възложено на благоевградския зограф Борис Донев, чиито корени са от Огняново. Донев е известен с иконописта си и активно участва в реконструкцията на българския манастир в Света гора. Останалата част от градежа се извърши от строителна фирма IB Building.

Минералният извор в Огняново, известен с името Мирото,  лекува над 100 вида заболявания. Той е с температура между 39 и 43 градуса и се е експлоатирал още в древността. Физико-химичният състав на водата е особено подходящ за лечение на  болести опорно-двигателната система, ендокринната, дихателната и храносмилателната системи, обмяна на веществата, нервни, гинекологични и сърдечно-съдови болести.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.