fbpx
 

Червен – крепостта на 1300 години

В България има запазена крепост на 1300 години. Не знаехте ли? Значи никога не сте били в крепостта Червен. Тя се намира само на 30 -ина километра от Русе. Основaна е през 6-ти век от византийския император Юстиниан, а преди това мястото е населявано от тракийски племена. Българите превземат твърдината и тя е обитавана до 14-те век до падането на България под османско робство.

Всъщност пейзажът тук може да ви се стори познат дори и да идвате за първи път. Напълно запазената триетажна кула от 14-ти век в Червен всъщност е първообраза на Балдуиновата кула, която днес се издига в търновския Царевец. Значението на Червен нараства през 13-те век, когато става център на Червенската митрополия. Разцветът на града е през 14-те век, когато територията му нараства значително до около 1 квадратен километър.

Докато обикаляте крепостта можете да видите разликата между българското и византийското строителство. Дебелите външни стени са изградени са по-големи блокове от византийците, а тези на вътрешната крепост от по-малки камъни. Червен бил естествено защитен и от скалите, върху които е построен и които на места достигат до височина до 100 метра. Докато се разхождате из крепостта ще видите основите на 13-те църкви, които е имал града.

Можете да разгледате и феодалния замък на владетелите, който гледал към главната улица. Сградата била с формата на трапец, а стените му били дебели 1,20 -1,40 метра. В оградения му двор имало и собствена църква. В двора на замъка имало щерна, в която се събирала дъждовна вода. Такива по-малки издълбани в скалите имало на много места в крепостта. Били предвидени и военновременни водоснабдителни съоръжения, използвани по време на отбрана. До тях се достигало по много стръмна стълба.

В крепостта можете да видите и останките на жилищните сгради и работилниците, които били построени амфитеатрално около двете страни на широката около 2 метра главна улица. Повечето от домовете имали само една стая на първия етаж, а до втория се стигало по вътрешна стълба. Някои от жилищата имали глинени печки подобни на камини за отопление. За да разгледате крепостта Червен трябва да отделите 4 лева за входен билет. Толкова струва и екскурзоводската беседа. Цената за ученици и студенти е 1 лев, а за организирани групи над 5 човека – 3 лева.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.