fbpx
 

Крепостта Червен през 12-14 век била втора по значение в България след Царевец

Крепостта Червен край Русе е една от най-красивите български крепости. Неслучайно именно по модела на една от защитните кули на Червен впоследствие е конструирана и Балдуиновата кула в крепостта Царевец в старопрестолния град Велико Търново. Просто липсвали достатъчно исторически сведения за това как е изглеждала точно кулата, в която според легендите е прекарал в плен последните си дни латинският император Балдуин Фландърски, затова и реставраторите взели за конструкцията модела на една от защитните бастиони на Червен – напълно запазена триетажна кула, датираща от 14-ти век. Това е и причината дори да посещавате забележителността за първи път тя по някакъв начин да ви се струва близка и позната.

Крепостта Червен, която се намира на около 35 км от Русе в природния парк Русенски Лом, е строена и разрушавана през вековете многократно, но е почти толкова стара колкото и самата българска държава. Защото е издигната през 6-ти век по време на римските императори Анастасий I и Юстиниан I, първоначално като военно укрепление, което е трябвало да спре варварските набези. По време на Първото българско царство на мястото е основано малко поселище, а по време на Второто крепостта вече носи името Червен, макар и до днес да не е напълно ясен произхода на името ѝ. Според една от теориите името идва от цвета червен, а според друга крепостта е кръстена така от руски заселници от едноименния град Червен в Галиция, които се били заселили край крепостта, но я напуснали през 13-ти век, бягайки от набезите на татари.

Значението на Червен нараства именно през 13-ти век, когато става център на Червенската митрополия. Разцветът на града е в периода 12-14-ти век, когато територията му нараства значително до около 1 квадратен километър. Тогава крепостта е родово владение на Георги Тертер и се счита за второ по важност селище в Българската държава след Царевец. Градът се разраства като голямо търговско и занаятчийско селище, изгражда се и замък – собственост на червенския болярин. В града са сечени и монети, което още веднъж подчертава важността му. Крепостта е разрушавана на два пъти през 13-ти век – веднъж от земетресение и втори път от татарски набези.

Вярвали, че църквите, вградени в защитните стени пазят твърдината от нашественици

Докато обикаляте крепостта можете да видите разликата между българското и византийското строителство. Дебелите външни стени са изградени с по-големи блокове от византийците, а тези на вътрешната крепост от по-малки камъни. Червен бил естествено защитен и от скалите, върху които е построен и които на места достигат до височина до 100 метра. Докато се разхождате из крепостта ще видите основите на 13-те църкви, които е имал града. Интересен факт е, че част от църквите са вградени в защитните крепостни стени. По този начин българите били убедени, че са двойно защитени от нашественици – веднъж заради силата на твърдината и острите български мечове на защитниците ѝ и втори път – от Бога.

Феодалният замък на местния болярин гледал към главната улица. Сградата била с формата на трапец, а стените били с дебелина между 1,20 метра и 1,40 метра. В оградения двор на замъка имало и лична църква за владетеля. В двора му имало и щерна, в която се събирала дъждовна вода. Такива, но по-малки, издълбани в скалите имало на много места в крепостта. Били предвидени и военновременни водоснабдителни съоръжения, използвани по време на отбрана. До тях се достигало по много стръмна стълба.

В Червен можете да видите и останките на жилищните сгради и работилниците, които били построени амфитеатрално около двете страни на широката около 2 метра главна улица. Повечето от домовете имали само една стая на първия етаж, а до втория се стигало по вътрешна стълба. Някои от жилищата имали глинени печки подобни на камини за отопление.

През вековете Червен е привличал различни пътешественици и е вдъхновявал известни личности като революционера Раковски, пътешественика Феликс Каниц и изследователите братя Шкорпил. Днес крепостта е отворена за посетители без почивен ден. Цената на входните билети за индивидуални посетители е 10 лева, а ученици и студенти ползват 50 на сто намаление и плащат 5 лева за вход. За организирани групи, които са над 5 души, цената на 1 билет е 6 лева. Екскурзоводската беседа на български език струва 15 лева, а на английски – 25 лева за цялата група.

Съдържанието е изготвено по проект на Министерство на туризма.

Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.