fbpx
 

Красиви водопади и уроци по народни танци на фестивала на кестена

Да научите повече за природата, да разгледате красиви водопади и да преоткриете магията на българския фолклор ще можете ако посетите фестивала на кестените. Той ще се проведе за 6-ти пореден път в село Коларово, Беласица от 13-ти до 15-ти октомври. През първия ден на фестивала ще се открие изложба на местни художници, а всеки ще може да се запознае с наследството на региона.

Съботният ден на фестивала ще започне с игри за най-малките. Децата ще се запознаят забавлявайки се с чудния и шарен свят на пеперудите. Началото на опознавателните игри е от 10 часа. От 11 до 14 часа всеки ще може да се включи в експедицията в планината и да научи малко повече за кестените. Групата ще бъде водена от планински водач. В същия час ще започне и представлението на кукления театър в Благоевград „Виж колко е просто“.

В 11 часа е началото и на организираното посещение на Самуиловата крепост, а разходката в историята ще продължи един час. От 12 часа са предвидени игри за малки и големи, начерени „Пътешествие из удивителния свят на Беласица“. Ако ги пропуснете имате шанс да се включите отново в 18 часа. Фестивалните шатри, в които ще бъдат изложени традиционни храни, продукти и предмети от региона ще бъдат отворени от 13 до 17 часа. Ако искате да се научите да изработвате магнити за хладилник трябва посетите фестивала в 14 часа.

През целия следобед ще можете да се насладите на автентични песни, танци, обичаи и хумор от региона на Подгорието. Ако искате да научите местните хора можете да го направите по време на предвидените открити уроци от 16 часа. Вечерта ще завърши с всенародно веселие с тъпани и зурли. На 15-ти октомври от 9.30 е началото на екскурзията „Чудните водопади на беласица“. Ако се включите планниски водач ще ви покаже красотите на региона по поречието на река Каменишка. По същото време можете да се включите и в друго пътуване – посещение на Рупите, храма на Ванга и античния град Хераклея Синтика.

Сподели статията
Автор

Обичам пътуването заради срещните с разлчини хора и култури, заради шанса да се докоснеш до други светове. А това може да се случи дори без да излизаш от границите на собствената си държава. На един фестивал можеш да пропътуваш хилядолетия и десетки граници без да напускаш мястото си. За мен пътуването е не само красиви гредки и древни монументи, но и хиляди човешки истории. Нека ги научим заедно.