fbpx
 

Деца правят божури от глина и хартия

Детски работилници, на които малчуганите могат да творят чрез различни техники на тема божури, са част от първия Ден на дивия божури. Събитието има за цел да повиши интереса към опазване на защитеното находище на див теснолист божур, което се намира край Божурище. Събитието ще се проведе на 22-ри май, Международния ден на биоразнообразието, в Народно Читалище „Христо
Ботев 1934“ в Божурище.

wild peonies

Празникът ще бъде открит с изложбата на децата, участници в конкурса за рисунка на тема диви божури. Началото е от 10 часа. По същото време, от 10ч. до 12ч. ще се проведат творчески ателиета за  деца в предучилищна възраст и ученици от 1-ви до 7-ми клас. Всяко дете, което желае, ще може да се включи  и да изработи собствено божурче от глина или хартия, което да си  отнесе вкъщи, а младите художници ще могат да участват в рисуването  върху голямо платно.

От 12ч. ще се проведе публична лекция, с дискусия за дивите божури и защитените територии в България, представени от гост-лекторите инж. Тома Белев и д-р Десислава Алексова от АПБ и Десислава Гюрова – главен експерт флора в ДПП Витоша. По време на дискусията се очакват мнения и  предложения от участващите, за това как да  се опази застрашения от изчезване вид.

wild peony Sofia

В 13.30ч. ще бъдат обявени победителите в конкурса за рисунки и ще се проведе  награждаването на участниците, като организаторите, Асоциация на  парковете в България, Народно читалище „Христо Ботев 1934“ гр.  Божурище и Българска Фондация Биоразнообразие обещават да има изненади  на място.

Рисунката на диви божури е дело на Гергана Петрова.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.