fbpx
 

Китай отново пуска чужденци да изкачват Еверест през Тибет

За първи път след пандемията Китай ще разреши на чуждестранни туристи да правят опити за изкачване на Еверест през Тибет, съобщава CNN. Всички пропуски за използване на китайския маршрут нагоре по планината, който е известен в Китай като Qomolangma, се разпространяват от Китайската тибетска алпинистка асоциация.

Каква е цената на разрешението за предстоящия сезон в момента не е окончателно ясно, но в нея се включват разходите за якове (които носят екипировка нагоре и надолу по планината), местни водачи, преводачи и транспорт от столицата на Тибет Лхаса до базовия лагер на Еверест. Чужденците, които получават туристически визи за Китай, трябва да получат допълнително, отделно разрешение за Тибет, който е полуавтономен регион, като алпинската асоциация подпомага този процес.

Максималният брой разрешителни, които се отпускат годишно за алпинисти, които не са с китайско гражданство, е 300. Прозорецът за изкачване на Еверест е малък – обикновено между края на април и средата на май. В момента по-известният маршрут за изкачване на Еверест е през Непал, но все повече алпинисти гледат с надежда към китайския вариант заради по-малкото натоварване, ерозия и човешки отпадъци. Освен всичко останало – счита се, че изкачването на Еверест през Китай е и по-безопасно.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.