fbpx
 

В Чирпан честват поета Пейо Яворов

За 51-ва поредна година в Чирпан ще бъде почетена паметта на един от най-нежните и лирични български поети Пейо Яворов. На 13-ти януари по традиция от 17 часа в къщата-музей на твореца ще бъде запален огъня на Яворовата поезия. След което в парка „Яворов“ ще бъдат открити Яворовите януарски дни. От 18 часа в залата на общината слово за поета ще произнесе проф. Цветан Ракьовски. В поетично четене ще вземат участие Маргарита Петкова, Камелия Кондова и Атанас Капралов. В края на вечерта присъстващите могат да се насладят на концерт на вокален квартет „Светлоглас“.

yavorov

На 14-ти февруари от 17 часа в Изложбената зала „Георги Данчов- Зографина“ ще бъде представена изложба на арменски творци. Гостите ще могат да разгледат скулптурите на Аршак Джикян, графиките на проф. Магърдич Касапян и на доц. Крикор Касапян. В събитието ще вземе участие и вокална формация „Сирун“.  От 18 часа в къщата на поета можете да гледате премиерата на филма „Изкореняване“ с режисьор Костадин Бонев.

yavorov

На 15 януари в 14 часа ще станат ясни победителите в националния конкурс за рисунка „Недорисуван свят“.  Само час по-късно, отново в къщата-музей на Пейо Яворов ще станат ясни и отличените в националния литературен конкурс „ И ти си в мене – ти, родина, моя“. В 16.30 часа е предвидени премиери на книгата „Световете на Яворов“ на Катя Зографова , на сборника „Яворов. 140 години от рождението на поета. Нови изследвания“ и на „Антология Европа“. В 18 часа можете да видите и премиерата на спектакъла „Снаха“ по произведението на Георги Караславов на Драматичен театър „Гео Милев“ Стара Загора.

yavorov
Сподели статията
Автор

Обичам пътуването заради срещните с разлчини хора и култури, заради шанса да се докоснеш до други светове. А това може да се случи дори без да излизаш от границите на собствената си държава. На един фестивал можеш да пропътуваш хилядолетия и десетки граници без да напускаш мястото си. За мен пътуването е не само красиви гредки и древни монументи, но и хиляди човешки истории. Нека ги научим заедно.