fbpx
 

Чит кая – загадъчните скални ниши на Родопите

На много места в Източните Родопи можете да видите трапецовидните скални ниши, издълбани в скалите. Все още никой не е дал неоспорима хипотеза каква е била целта на прорезите в скалите, които дори днешните алпинисти трудно биха могли да изсекат без да срещнат куп трудности. Как преди хиляди години са били направени те и с каква цел все още не знаем със сигурност. Но за хипотезите малко по-късно. Първо да ви срещнем с едно от уникалните скални светилища у нас – Чит кая. Изсечените близо 50 ниши в скалите над кърджалийското село Лисиците са придружени от причудливи скали наоколо, които наподобяват извънземни, черепи, човешки лица и какво ли още не.

За да стигнете до село Лисиците трябва да преминете през най-дългият въжен мост у нас – с дължина 261 метра. Вървенето по дъските и дървените трупи, заместили изгнилите места си е предизвикателство. Не само заради непрестанното люшкане, което може да ви докара морска болест, но и заради факта, че мостът не прилича на сигурен и очаквате дъските да поддадат всеки миг под краката ви. Препоръчително е да се движите в нишка, на разстояние един от друг. Но пък местните минават по моста всеки ден, тъй като това всъщност той е единствената връзка със света на отдалеченото на около 15 км от Кърджали село Лисиците.

За да достигнете Чит кая или зиданата скала, както с превежда името на мястото, трябва да вървите около час в посока над селото. Местните ще ви упътят, но като цяло която и пътека да изберете ще стигнете до мястото. Повечето предпочитат да поемат по тази, която тръгва от смесения магазин в селото или поне от това, което е останало от сградата. Има и маркировка, която започва от чешмата, непосредствено до моста. Още в началото на пътеката се открива невероятна гледка към язовир „Студен кладенец“.

По пътя към Чит кая ще преминете покрай група камъни, които спокойно можете да оприличите на извънземни, скален череп, лице и още причудливи скали. В подножието на скалните нищи пък ще видите ясно профила на мъж. Повечето фигури се откриват лесно, без дори да се налага да използвате кой знае колко въобръжението си. Скалните ниши на Чит кая обаче със сигурност ще накарат мозъка ви да препуска бясно, в търсене на оттговора кому е било нужно да изсече процепите в скалата на това непристъпно място. А ако успеете да откъснете очи от скалата и погледнете в обратна посока отново ще можете да се насладите на язовира отвисоко.

Хипотезите за скалните ниши в Източните Родопи са няколко, но всяка от тях буди още въпроси. Една от тях гласи, че нишите са били погребални съоръжения, в които се полагала пепелта след изгарянето на починалите. За това обаче не са намерени никакви доказателства. Според друга теория нишите са свързани с вярванията на траките, които се предполага, че са авторите на процепите. Трета тероия гласи, че издълбаването на такава ниша на непристъпно място е служило за инициация на младежите. Според друга хипотеза скалните ниши всъщност представляват карта на златните залежи в Родопите. Каквато и да е истината мястото е мистично и определено си заслужава да бъде посетено.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.