fbpx

Църквата в стария Благоевград прилича на Рилския манастир

Докато се разхождате в стария град на Благоевград като че ли изведнъж се пренасяте 40-ина километра по-далеч, в полите на Рила планина. Защото църквата „Въведение Богородично“ прилича на най-известния български манастир – Рилския.  И това не е случайно, тъй като на мястото, на което се намира днес храмът във Вароша /старият град / е имало метох на Рилския манастир.

Но това не е единствената причина да посетите храма. Строената преди 173 години църква е обявена за паметник на културата с национално значение. Тук е основано и първото килийно училище на града, но в храма, на чието място се появява църквата. Днес домът Господен смайва с архитектурните си решения, стенописите и иконите, част от които за съжаление са почти невидими заради саждите от палените свещи от миряните.

Над църквата се извисява по-късно построена кула. Първоначално храмът нямал още нартекс и гарелия с колони. От самото начало обаче на входа на църквата като че ли като стражи стоели изписани светите братя Кирил и Методий. Сградата е построена със средства и доброволен труд на всички 150 души, които тогава живеели в Горна Джумая /старото име на Благоевград/. Всеки помагал с това, с което можел. Богатите с пари, а останалите – при градежа. Дори жените и децата носели камъни за строителството на църквата.

Иконостасът във вътрешността на храма също напомня на този в Рилския манастир и се вярва, че в по-голямата си част също е дело на майсторите от Самоковската школа. По-малка част е направена от майстори от Дебърската школа, разчитат експертите по стила. Царските икони пък са дело на прочутия Димитър Зограф и на сина му Никола Доспевски. Повечето празнични икони са направени от бански зографи като Димитър и Симеон Молеров, Михалко Горев и Димитър Сирлещов.

Днес в църквата можете да видите мемориалът на Гоце Делчев и неговият род. И тъй като храмът се намира във Вароша, можете да се възползвате и да се разходите наоколо, за да се насладите на белите къщи от Възраждането. Или пък просто да направите снимка на котките в двора на църквата, които блаженно се препичат на слънце или пък, ако имат късмет, хапват там обяда си.

Сподели статията
Автор

Обичам историята, да се разхождам по стари калдаръмени улички, да усещам във въздуха спомена за отминали времена и легенди. И имам късмета да съм се родил в страна със славно минало и много истории за разказване. България е основана преди повече от 1 300 години и никога не е сменила името си. Бита на хората, техните ежедневни навици, традициите, музиката, изкуството им обаче се е променяло през вековете. Каня ви на една разходка из различите епохи, за да опознаете България.