fbpx
 

Показват монети и съдове, намерени при строежа на магистрала „Струма“

До 14 април в Националния археологически музей в София можете да видите изложба с археологически предмети, намерени при изграждането на магистрала „Струма“. Във временната изложба, която показва най-впечатляващите открития от проучванията на експертите през последната година ще можете да разгледате част от 2700 ценности, намерени край селището от римската и късноантична епоха край Покровник.

Сред откритите ценностите са над 1400 монети, керамични съдове и метални предмети. Част от тях ще бъдат представени на изложбата. Съорганизатори на събитието са 19 исторически и археологически музеи в страната, които участват с находки от своите фондове.  Изложбата в София ще представи 250 експоната от 23 обекта, различни като вид и хронология, от ранната праистория до Средновековието.

Някои от най-впечатляващите находки са костено шило с врязана украса от късния палеолит от пещера Редака, костена игла за татуиране от селищна могила Дуранкулак, богато украсени съдове-урни от некропола на Балей, отлично запазена стъклена амфора от Покровник, глава от мраморна женска статуя от Хераклея Синтика и глава от статуя на император Аврелиан от Улпия Ескус, бронзова статуетка на Венера със златна торква от античния Филипополис, стъклени съдове и накити от некропола на Августа Траяна, Стара Загора, златен реликварен кръст от Трапезица, Велико Търново.

Post Tags
Сподели статията
Автор

Alehander_Popkonstantinov@dpbweb.com

Обичам историята, да се разхождам по стари калдаръмени улички, да усещам във въздуха спомена за отминали времена и легенди. И имам късмета да съм се родил в страна със славно минало и много истории за разказване. България е основана преди повече от 1 300 години и никога не е сменила името си. Бита на хората, техните ежедневни навици, традициите, музиката, изкуството им обаче се е променяло през вековете. Каня ви на една разходка из различите епохи, за да опознаете България.