fbpx
 

Показват монети и съдове, намерени при строежа на магистрала „Струма“

До 14 април в Националния археологически музей в София можете да видите изложба с археологически предмети, намерени при изграждането на магистрала „Струма“. Във временната изложба, която показва най-впечатляващите открития от проучванията на експертите през последната година ще можете да разгледате част от 2700 ценности, намерени край селището от римската и късноантична епоха край Покровник.

Сред откритите ценностите са над 1400 монети, керамични съдове и метални предмети. Част от тях ще бъдат представени на изложбата. Съорганизатори на събитието са 19 исторически и археологически музеи в страната, които участват с находки от своите фондове.  Изложбата в София ще представи 250 експоната от 23 обекта, различни като вид и хронология, от ранната праистория до Средновековието.

Някои от най-впечатляващите находки са костено шило с врязана украса от късния палеолит от пещера Редака, костена игла за татуиране от селищна могила Дуранкулак, богато украсени съдове-урни от некропола на Балей, отлично запазена стъклена амфора от Покровник, глава от мраморна женска статуя от Хераклея Синтика и глава от статуя на император Аврелиан от Улпия Ескус, бронзова статуетка на Венера със златна торква от античния Филипополис, стъклени съдове и накити от некропола на Августа Траяна, Стара Загора, златен реликварен кръст от Трапезица, Велико Търново.

Post Tags
Сподели статията
Автор

Обичам историята, да се разхождам по стари калдаръмени улички, да усещам във въздуха спомена за отминали времена и легенди. И имам късмета да съм се родил в страна със славно минало и много истории за разказване. България е основана преди повече от 1 300 години и никога не е сменила името си. Бита на хората, техните ежедневни навици, традициите, музиката, изкуството им обаче се е променяло през вековете. Каня ви на една разходка из различите епохи, за да опознаете България.