fbpx
 

Празник на шарените черги започва в село Блъсковци

Ако си мечтаете да се пренесете назад във времето или просто да разгледате всички съкровища от раклата на баба, то непременно трябва да посетите село Блъсковци в община Елена на 17-ти юни. От 10 часа пред общината на селото започва празника на „Шарената черга, народният бит и статрите занаяти“. На него ще можете да разгледате изтъканите съкровища, наследени от бабите на местните хора.

Освен това можете да открадете занаят от някои майстор в занаятчийските работилници. И да видите как се изработват сувенири от дърво като лъжици, вретена и дърворезби. Да научите как се тъче и се изработват плетени кошници. Празничната програва включва още скара, бира и куп други кулинарни специалитете. Естествено можете да си вземете и за вкъщи сладка и сокове, направени от местните.

Празникът се организира от община Елена и Народно читалище „Съгласие – 2014“ в село Блъсковци. Обиколката ви може да продължи и към град Елена, който ще ви впечатли с възрожденската си архитектура и куп забележителности. Препоръчваме ви да посетите църквата „Свети Никола“, която е най-старата в града и е вкопана в земята. Освен със стенописите с 1600 лица на светии то Библията тя ще ви впечатли и с усмихнатото лице над олтара, прилично на съвременните емотикони. То било поставено там, за да привлече младите в храма и да им покаже, че Бог не е страшен, а милостив.

Освен това в Елена можете да посетите училището „Даскалоливницата“, къщата – музей „Иларион Макриополски“ , Часовниковата кула, Камбуровят храм, църквата „Успение на пресвета Богородица“ и още много исторически забележителности. В Попниколовата къща пък отсяда американският журналист Джанюариъс Макгахан, който пръв алармира света за Баташките кланета, променя политиката на Великите сили и е известнен като освободителя на България. В Елена има и паметник на Макгахан.

Сподели статията
Автор

Обичам пътуването заради срещните с разлчини хора и култури, заради шанса да се докоснеш до други светове. А това може да се случи дори без да излизаш от границите на собствената си държава. На един фестивал можеш да пропътуваш хилядолетия и десетки граници без да напускаш мястото си. За мен пътуването е не само красиви гредки и древни монументи, но и хиляди човешки истории. Нека ги научим заедно.