fbpx
 

Надпревара за коледари започва в Телиш

На 1-ви декември в плевенското село Телиш за поредна година ще се проведе фолклорният фестивал „ Да пребъде Коледа“. В събитието вече участие са заявили над 250 души, организирани в детски и мъжки коледарски групи. Във фестивала участие взимат и чужди изпълнители, като досега в него са се включили групи от Румъния и Македония.

Това е най-голямото събитие за автентични народни песни и облекла в Северна България. Организира се от Народно читалище „Развитие – 1897“. Коледуването е един от най-известните традиционни български обичаи. Мъжките групи обикалят селата като изпълняват на домакините песни и танци от полунощ до изгрев слънце на Бъдни вечер.

Целта на традицията е да се изгонят злите сили и да доведат плодородие за следващата година. Коледарите са облечени в традиционно облекло ергени, а дружината се води от така наречения станеник. В замяна на изпълненията им домакините ги даряват с хляб, пари, месо, сланина, боб, вино.

Сподели статията
Автор

Обичам пътуването заради срещните с разлчини хора и култури, заради шанса да се докоснеш до други светове. А това може да се случи дори без да излизаш от границите на собствената си държава. На един фестивал можеш да пропътуваш хилядолетия и десетки граници без да напускаш мястото си. За мен пътуването е не само красиви гредки и древни монументи, но и хиляди човешки истории. Нека ги научим заедно.