fbpx
 

Покритият мост на Колю Фичето – символът на Ловеч

Ако всеки град си има свой символ, който го определя и го прави известен по света за Ловеч това е покритият мост, изграден от майстор Колю Фичето построен през 70-те години на 19-ти век. Той свързва стария квартал Вароша със съвременния град, простирайки се над река Осъм. Каменнdата основа на покрития мост и неговото дървено облекло правят мостът уникален и единствен на Балканите. В Европа има още три подобни, сред които най-известен е този във Флоренция /Италия/, но не по-малко атрактивни са покритите мостове на Люцерн /Швейцария/ и Ерфурт /Германия/.

При създаването на моста на него се помещавали около 60 дюкянчета на занаятчии, които предлагали своите стоки. Днес също можете да си купите от моста сувенири, бижута и предмети на творци от региона от около 10-на магазина. На покрития мост можете да научите  за всички атракции и да видите макети на част от тях в Туристическия информационен център. Там можете да намерите брошури, информация за хотелите в региона и много повече за историята на Ловеч.

Първоначално мостът е както пешеходен, така и транспортен и е изграден от известния българския строител майстор Колю Фичето по поръчка на Османската държава. В изграждането между 1874 и 1876 година се включват много жители от града на люляците. Първоначално мостът е с дължина 84 метра, височина от 7 метра и ширина 10 метра, от които половината са пътно платно, а останалите – пешеходен път. Той е изграден изцяло от дърво, без никакви метални части. Каменните устои, на които се крепи са пет и са с височина от 4,5 метра.

Както всички шедьоври на майстор Колю Фичето мостът бил украсен с изображения на лъв, двуглав орел, бич, който изобразявал този на поробителя, фигура на жена. Мостът се осветявал от газови фенери. За съжаление през 1925 година мостът изгаря почти до основи. На негово място е изграден отново покрит мост, но железобетон и със стъклен покрив. През 80-те години на миналия век е реконструиран, за да наподобява първоначалния шедьовър на уста Колю Фичето. На мосът обаче липсва транспортна част и той е изцяло пешеходен. Дължината му е по-голяма и достига 106 метра.

Автор

Alehander_Popkonstantinov@dpbweb.com

Обичам историята, да се разхождам по стари калдаръмени улички, да усещам във въздуха спомена за отминали времена и легенди. И имам късмета да съм се родил в страна със славно минало и много истории за разказване. България е основана преди повече от 1 300 години и никога не е сменила името си. Бита на хората, техните ежедневни навици, традициите, музиката, изкуството им обаче се е променяло през вековете. Каня ви на една разходка из различите епохи, за да опознаете България.