fbpx
 

Стари занаяти оживяват в Орешак

Ако искате да се потопите в магията на българските традиционни занаяти и да се сдобиете с уникални предмети, в които творците влагат душата си, посете Панаира на занаятите в Орешак. От 12-ти до 15-ти август можете да закупите практични стоки за бита, да се насладите на музикални изпълнения и да проникнете в тайните на миналото.

Откриването на панаира е на 12-ти август от 19 часа на сцената, изградена пред входа на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата Орешак. Още преди официалната част обаче можете да разгледате творбите на занаятчиите и да си купите такива. Защото те ще демонстрират своите умения всеки ден по време на събитието от 10 до 16 часа.

На 12-ти и 13-ти август организаторите са подготвили и вечерни летни забави. От 20 до 23 часа са предвидени музикални програми, като гостите на село Орешак ще могат да чуят любими български популярни и народни песни. В непосредствена близост се намира и Троянският манастир, така че не пропускайте да се помолите и на чудотворните икони в него.  Всъщност традицията датира именно от светата обител, около чиито стени още от втората половина на 18-ти век се нареждали занаятчии в дните около храмовия празник на манастира – 15 август. Традицията продлжава и до днес.

Сподели статията
Автор

Обичам историята, да се разхождам по стари калдаръмени улички, да усещам във въздуха спомена за отминали времена и легенди. И имам късмета да съм се родил в страна със славно минало и много истории за разказване. България е основана преди повече от 1 300 години и никога не е сменила името си. Бита на хората, техните ежедневни навици, традициите, музиката, изкуството им обаче се е променяло през вековете. Каня ви на една разходка из различите епохи, за да опознаете България.