fbpx
 

Фестивал на занаятите започва в Малко Търново

За поредна година в Малко Търново ще се проведе фестивала на занаятите „ По малкотърновски – от извора на Странджа“. Събитието ще се състои на 29-ти и 30- ти юли. През целия първи ден на фестивала от 10 до 20 часа ще можете да присъствате на различни демонстрации и работилници.

Публиката ще може да се запознае с тайните на грънчарство, килимарство, дърворезба, плъстене на вълна, направа на бижута и други изкуства. Освен това ще можете да се научите и как се приготвят домашни бонбони или да се разходите с двуколка. През целия ден можете да видите и тематичната фото изложба за занаятите в Странжда на турските фотографи Недрет Бензет, Ерфан Байджан и Семре Гьокче.

От 10 до 12 часа можете да опитате от приготвения вкусен стоиловски боб. От 11 часа започват изпълненията на групите за автентичен фолклор Еркечанка от село Козичино и Калгамач от село Бата. Между 12 и 13 часа ще се проведе базар на местната регионална и на руската кухня. От 13.30 ще можете да се включите в атракцията за доплитане на полуготови твобри и да опитате силите си с иглите.

От 14 часа можете да научите повече за лечебнатае сила на билките. Официалното откриване на фестивала всъщност е чак от 19 часа. То ще е последвано от фолклорен концерт с участието на Александра Димитрова – Сашка, Петко Янгьозов и Желязко Ангелов. На 30 – ти юли демонстрациите, работилниците и разходките с двуколка ще продължат до 15 часа.

Сподели статията
Автор

Обичам историята, да се разхождам по стари калдаръмени улички, да усещам във въздуха спомена за отминали времена и легенди. И имам късмета да съм се родил в страна със славно минало и много истории за разказване. България е основана преди повече от 1 300 години и никога не е сменила името си. Бита на хората, техните ежедневни навици, традициите, музиката, изкуството им обаче се е променяло през вековете. Каня ви на една разходка из различите епохи, за да опознаете България.