fbpx
 

Кромлехът при Старо Железаре е на 2 600 години

Древна астрономическа обсерватория на над 2 600 години може да бъде видяна само на десетина километра от спа курорта Хисаря. За съжаление 24-те каменни стълба, открити през 2002 г. от покойния вече археолог Георги Китов днес далеч не са в блестящо състояние. Едва малка част от стълбовете с височина до 2 метра стоят на местата си в окръжността. Кромлехът на Чолакова могила при село Старо Железаре се нуждае от спасяване.

Повече за това какво точно е нужно българският Стоунхендж, както още го наричат, да заблести с пълна сила и да впечатляна туристи от близо е далеч можета да научите и ако посетите изложбата „Проткуденият дух на траките“ до 30-ти април в галерия Кредо Бонум. Ще видите и снимки, направени от Китов при разкопаването на древното съоръжение, когато времето, водата и недобросъвестните хора не са успели да разрушат запазеното от хилядолетията.

Днес, за съжаление, в непосредствана близост до уникалния обект се намира сметището на селото. А кромлехът е трудно откриваем. За да го намерите трябва да поемете с колата си от Старо Железаре към Пловдив и да отбиете след края на селото по втория черен път вляво. Първият всъщност води до незаконното сметище. И въпреки, че в момента древното място е ранено, все пак останалите да стърчат камъни ще ви впечатлят – с големината, тежестта и начина, по който са вдигнати и поставени.

За спасяването на уникалното съоръжение има основата фондация, която събира средства за опазването му. Държавата твърди, че няма нужните средства да се погрижи за уникалния паметник и затова преди няколко години предложи да засипе могилата, за да запази уникалното място за бъдещето, както навремето са го направили в древността, по неизвестни досега причини. Ако сте на почивка в Хисаря или околностите или  имате път през село Старо Железаре все пак не пропускайте да се отбиете и до древната обсерватория. Единствено интересът на туристите може да спаси кромлеха от разрушение и забрава.

Post Tags
Сподели статията
Автор

Обичам историята, да се разхождам по стари калдаръмени улички, да усещам във въздуха спомена за отминали времена и легенди. И имам късмета да съм се родил в страна със славно минало и много истории за разказване. България е основана преди повече от 1 300 години и никога не е сменила името си. Бита на хората, техните ежедневни навици, традициите, музиката, изкуството им обаче се е променяло през вековете. Каня ви на една разходка из различите епохи, за да опознаете България.