fbpx
 

Кулинарните изкушения на Словения

Как най-лесно да пътувате из Словения? Използването на личен автомобил е чудесен вариант за любителите на природата и градските откриватели. Така ще видите повече от красивата държава. С предварително закупена винетка Словения е рай за шофьорите – първокласни пътища, спокойно пътуване и впечатляващи гледки. Най-хубавото е, че винетката е електронна и лесно може да я активирате у дома, още преди да поемете към словенските пътища. А сега напред към кулинарното богатство, което ви очаква там.

Европейска кухня, местни продукти

От морски дарове и черно ризото на брега на Адриатическо море до планински специалитети от дивеч – вкусовете на страната на наситени и разнообразни. Философията на местната кухня е проста, но обилна храна с качествени продукти. Унгарското влияние се усеща във вариацията на говеждия гулаш, наречен от словенците голаз. В североизточната част на страната често сервират печеното говеждо с добавка от хрян и сметана. Айварът също е много популярен. Пиле паприка пък се поднася с обичайния пикантен червен сос върху домашна юфка или кнедли.

Типични за словенската кухня са месните деликатеси, особено на скара и в ароматни яхнии. Задължително опитайте сушеното свинско месо, наречено “крашки пршут”. Пршутът се сервира на тънки филийки и се поднася с хляб, маслини и сирене. Сред най-популярните свински ястия е “тънка” – месото се приготвя на филийки и се гарнира с разтопено масло. Сред автентичните ястия са също са супа от гъби и свинско месо, сервирана в хляб, както и свинската кисела супа.

Чистите реки и езера са естествени развъдници на пъстърва, която е сред най-популярните риби в ресторантите. Смята се, че в живописната река Соча вирее най-добрата пъстърва. Местните я предпочитат пържена, гарнирана с картофено пюре и зеленчуци. Ако в менюто на ресторанта пък срещнете жганци, представете си нещо като нашия качамак. Всъщност, това популярно ястие се среща и в хърватската кухня, а в Австрия е известно като стерц. Приготвя в тенджера от брашно от елда, царевица или пшеница, вода и сол, като след това се раздробява върху чиния и може да се яде с мляко, пръжки, а също и с мед.

Черешката на тортата

Словенците обичат десертите и имат много видове торти, пити, бисквити и сладолед. Не пропускайте традиционния десерт потица, който представлява сладко тесто с пълнеж, обикновено от лешници, орехи и сирене, но има множество вариации. Определено трябва да опитате и щрукли – традиционни печива от преплетено тесто, които могат да бъдат напълнени с месо, зеленчуци или сладко. За царицата на сладките изкушения е провъзгласена прекмурската гибаница, която има 9 слоя точени кори и 4 различни пълнежа от орехи, маково семе, топено сирене и ябълки.

Във виното е истината

Италианското влияние личи не само в рибните специалисти и сушените мезета. Производството на вино по тези земи датира още от времето на Древен Рим. Климатът и почвата са много подходящи, а традициите са живи до днес. Местните вина са известни със своята свежест и аромат, като основно идват от трите винени региона – Подравие, Приморие и Посавие. Те се различават по климат, почва и сортове. Белите вина от Подравие са свежи, с плодов послевкус и добра киселинност. Вместо Совиньон Блан или Шардоне, опитайте сорт Ребула или Зелен.

Традиционните червени сортове включват Теран, Цвичек и Модра франкиня, които са перфектни за печени ястия, месо на скара и риба. Теран, най-известният словенски сорт, се отглежда на червени почви в Приморие и се съчетава най-добре с червено месо, дивеч, пастети и твърди сирена. И ако без вино храната не е толкова вкусна, то навярно също може да се каже, че животът не е истински, когато човек не пътува до различни места. Словения, толкова близо до България и толкова разнообразна, ви очаква, за да ви докаже това.

Post Tags
Сподели статията
Автор

Обичам историята, да се разхождам по стари калдаръмени улички, да усещам във въздуха спомена за отминали времена и легенди. И имам късмета да съм се родил в страна със славно минало и много истории за разказване. България е основана преди повече от 1 300 години и никога не е сменила името си. Бита на хората, техните ежедневни навици, традициите, музиката, изкуството им обаче се е променяло през вековете. Каня ви на една разходка из различите епохи, за да опознаете България.