fbpx
 

Кулинарен фест представя комбус, кланик и ютика от Северозападна България

Ако искате да разкриете тайните на типичната българска кухня за Северозападна България и да пробвате местни специалитети, не бива да пропускате кулинарния празник в Монтана на 23 март. Началото е от 12 часа пред Общинския дом в града. По време на събитието майстори ще готвят на открито – кланик, комбус и ютика. И ако не сте родом от този край и вече се чудите какво представляват тези загадъчни ястия, ето и малко разяснения.

Кланик е типична торлашка гозба, която се приготвя в Чипровци. Прави се от свински вратни пържоли, нарязани на ситно и придружени с праз лук и сухи червени чушки. Как точно се приготвя в Монтана ще покаже Цветомир Стефанов – производител на занаятчийска бира от Чипровско пиво и на механа Павловата къща.

Комбус е типична местна пролетна рецепта, в която изобилстват зеленииите – щавиляк (лапад), лук и чушки, както и тайни подправки. Ястието в Монтана ще приготви Иванка Трайкова или баба Ванка от село Стубел.

Дедо Скръц или с други думи – Цветан Дочев ще гости посетителите на феста с врачанска ютика. Тя има различни разновидности, но в случая ще се заложи на традиционната рецепта с печени чушки, печени домати, лук, магданоз, чесън, олио и сол.

 

По време на феста ще бъдат приготвени по около 300 порции от специалитетите. Кулинарният празник е част от двудневното Изложение на местни продукти, което се провежда в Монтана на 23 и 24 март в залите на Общински младежки дом – Монтана.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.