fbpx
 

Кулинарни и музикални изненади на празника на еленския бут

Между 26-ти и 28-ми октомври в Елена за поредна година ще се проведе атрактивния празник на еленския бут.  Направата на вкусното сушено свинско месо е превърнато в изкуство в планинския град. Всеки може да опита деликатеса, да се включи в игри, забавления, да научи повече за местната кухня и традиции и да се наслади на българската народна музика по време на фестивала. Началото на веселбата ще започне на 26-ти октомври с честване на Димитровден и изпълнения на мъжката фолклорна група Дъбене.

elenas ham feast

На 27-ми октомври от 10 часа можете да наблюдавате възстановка на пърлене на прасе върху трап. Час по-късно за публиката ще пеят и свирят Ана-Мария и оркестър Закс. В 13 часа можете да се включите в приключенската игра „В търсене на изчезналия бут“. За целта трябва да се формират отбори от по минимум 5 души, които обикалят различни локации в града и решават логически загадки. Посетители са тези, които успеят да посетят най-много места и да отговорят вярно на най-много въпроси.

elenas ham feast

Тези, които не са толкова приключенски настроени могат отново да послушат и погледат мъжка фолклорна група Дъбене на площада. В 14 часа в Синдикалния дом са предвидени игри и забавления за децата. Театър от Хасково ще изиграе и „Бавна приказка“ от 16 часа. В 17 часа започва празничната почерпка на площада. Но още от 12 часа на Градския пазар ще можете да опитате местни деликатеси по време на кулинарната изложба. В 13 часа пък Иван Звездев ще приготви своя прочит на традициите и ще ви изненада с еленско суши. Там следва фолклорна програма и концерт на Ивелина Колева. На площада пък публиката ще веселят местните самодейци.

elenas ham feast

В 18 часа ще бъдат наградени победителите в приключенската игра. В 18.30 часа започва концертът на оркестър „Канарите“.  А в 20.30 часа можете дас е насладите на празнична заря. В последния ден на празника можете да разберете „какво е останало от прасето“ по време на откритата кухня за местни специалитети. В 12 часа с песните си ще весели публиката Сунай Чалъков.

elenas ham feast
Post Tags
Сподели статията
Автор

Обичам пътуването заради срещните с разлчини хора и култури, заради шанса да се докоснеш до други светове. А това може да се случи дори без да излизаш от границите на собствената си държава. На един фестивал можеш да пропътуваш хилядолетия и десетки граници без да напускаш мястото си. За мен пътуването е не само красиви гредки и древни монументи, но и хиляди човешки истории. Нека ги научим заедно.